Zorg goed voor jezelf, ook in de winter!

In aanloop naar de zomer zijn veel mensen bezig met gezond eten en sporten. Nog gauw wat kilootjes te verliezen en zo nét wat fitter en strakker het strand op te gaan. Maar waarom zou je alleen in de zomer fit willen zijn en goed in je vel willen zitten? Door ook tijdens de koudere maanden te blijven bewegen en op je voeding te letten, hoef je minder hard te werken om in de zomer weer in shape te komen. Hoe pak je dat aan? Wij geven je enkele tips.

Winterdip op de loer

In de wintermaanden is de verleiding groot om lekker te cocoonen en jezelf te verwennen met makkelijk-maar-niet-zo-gezond comfort food. Ook je slaapritme kan verstoord raken omdat het aantrekkelijk is om lekker lang in je bed te (blijven) liggen als het buiten koud is. In de wintermaanden zien we sowieso al minder zonlicht, waardoor de aanmaak van vitamine D3 afneemt. Al deze omstandigheden kunnen leiden tot gewichtstoename of zelfs een winterdip. Vermoed je dat jij last hebt van een winterdip? Lees in onze blog wat je er tegen kunt doen.

Kom in beweging

(Buiten) sporten in de winter vereist doorzettingsvermogen. Ten eerste moet je zorgen voor een goede outfit die je beschermt tegen kou en regen. Met zo’n weer is het natuurlijk verleidelijk om lekker op de bank te blijven zitten. Probeer jezelf toch te motiveren om even naar buiten te gaan. Frisse lucht is namelijk ontzettend goed voor je gezondheid. En is het echt bar en boos buiten? Kies er dan voor om binnen te sporten.

 

‘In de winter werkt je lichaam anders dan in de zomer.’

 

Vergeet niet te eten

Heb je jezelf zover dat je naar buiten gaat om te sporten? Vergeet dan niet om goed te eten voorafgaand en/of tijdens je workout. Als je niet of te weinig eet, houd je de hele dag een hongergevoel. Als je vervolgens na het sporten een (flinke) maaltijd eet, slaat je lichaam deze voedingsstoffen direct op als ‘reserve’. Dit gebeurt uit voorzorg, voor het geval je een volgende keer weer niks of te weinig eet. Met als resultaat dat je steeds honger houdt. Hierdoor ga je juist meer eten dan nodig.

Supplementen in de winter

Misschien wist je dit niet, maar in de winter werkt je lichaam anders dan in de zomer. Door de kou kan je hartslag 5 tot 10 slagen lager zijn dan normaal, maar je verbruikt wel extra calorieën om warm te blijven. Ondanks dat je door de kou misschien niet zoveel dorst hebt, is het belangrijk goed te blijven drinken tijdens het sporten. Een warme drank zoals kruidenthee ‘telt’ ook! Daarnaast is het slim om tijdens de wintermaanden je lichaam te ondersteunen met supplementen zoals vitamine D3, vitamine B, zink en magnesium.

Al deze tips dragen ertoe bij dat je het hele jaar door fit blijft en je leefstijl niet radicaal hoeft aan te passen als de zomer in zicht is. Dus zorg goed voor jezelf, ook in de winter!

Vragen? Neem gerust contact op met ons.