Krillolie: onbekend, maar met ongekend veel voordelen

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord over visolie. Maar ben je ook bekend met krillolie, het onbekende ‘broertje’ van visolie? Krillolie is een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren. In deze blog lees je wat krillolie is, waar het vandaan komt en wat het kan doen voor je gezondheid.

Wat is krillolie?

Krill is een verzamelnaam voor kleine schaaldiertjes uit de zee. Deze schaaldiertjes komen in enorme hoeveelheden voor in de koude wateren van Antarctica. Uit krill wordt krillolie gewonnen: een geweldige bron van omega 3-vetzuren EPA en DHA. Omega 3-vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen van het menselijk lichaam en bij allerlei processen betrokken. DHA en EPA hebben een gunstige invloed op het hart en DHA is daarnaast goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen.

Krillolie of visolie?

We kunnen er direct eerlijk over zijn: krillolie heeft vergelijkbare gezondheidsvoordelen als visolie, want beide zijn rijk aan EPA en DHA. Visolie is bekender, goedkoper en wordt meer gebruikt. Naar deze olie is dan ook het meeste wetenschappelijk onderzoek gedaan. Toch is krillolie hard bezig aan een inhaalslag. Maar is krillolie nét zo’n goede bron? En zijn er nog meer voordelen van krillolie ten opzichte van ‘gewone’ omega 3-vetzuren uit vis?

Zes keer beter opneembaar dan visolie!

Het allerbelangrijkste voordeel van krillolie? De opneembaarheid. De EPA en DHA die in krillolie zit, is maar liefst zes keer beter opneembaar! Ons lichaam neemt omega 3-vetzuren uit krillolie veel beter op dan die uit visolie, doordat ze een andere samenstelling hebben. Dat zit zo: van nature komen EPA en DHA in vis als triglyceriden voor, een gezonde en goed opneembare vetzuurvorm. Krillolie is rijk aan de omega 3-vetzuren die gebonden zijn door fosfolipiden. Fosfolipiden uit krill hebben een nóg betere biologische beschikbaarheid dan triglyceriden. Dit betekent dat ons lichaam het veel beter kan opnemen omdat het niet meer omgezet hoeft te worden: deze vorm heeft als het ware direct toegang tot onze lichaamscellen. Een lage dosering krillolie heeft daardoor hetzelfde effect als een hoge dosering omega 3 uit vis.

Krillolie: rijke bron van omega 3-vetzuren EPA en DHA

Goede bron van antioxidanten

Krillolie bevat veel antioxidanten. De hoeveelheid antioxidanten in visolie is nihil. Ons lichaam bestaat uit ontelbare cellen die elke dag weer een beetje meer verouderen. Dit komt door oxidatie. Antioxidanten remmen dit verouderingsproces: ze beschermen je cellen. Krillolie bevat een zeer krachtige antioxidant: astaxanthine. Deze antioxidant is vele malen sterker dan andere bekende antioxidanten zoals vitamine A, vitamine E en luteïne. Astaxanthine geeft ook de kenmerkende rozige kleur aan krill. De antioxidanten zorgen er ook voor dat krillolie minder snel oxideert dan visolie en dus langer goed blijft.

Krill: 100% veilig voor consumptie

Krill bevat over het algemeen minder schadelijke stoffen dan vis, doordat de kleine schaaldiertjes onderaan de voedselketen staan. Krill(olie) is daardoor volledig veilig voor consumptie. De wateren waar de schaaldiertjes leven zijn namelijk erg schoon. Vissen, en dan met name vette vissoorten, zijn wel gevoelig voor vervuiling. Dit maakt krillolie een betere keuze dan visolie.

Krillolie is een duurzame keuze

Krillolie is een erg duurzame keuze: er is geen risico op overbevissing, simpelweg omdat er enorm veel krill is. Antarctische krill behoort tot de diersoorten met de grootste biomassa (het totaalgewicht van een groep organismen). Bovendien zijn er strenge limieten afgesproken voor de krillvangst. Zo blijft er ook ruim voldoende krill over voor pinguïns en walvissen; zij zijn óók gek op deze schaaldiertjes.

Krillolie kopen? Let op de volgende eigenschappen!

Met een krilloliecapsule krijg je op een makkelijke manier krill binnen. Het is snel, makkelijk en het kan veel gezondheidsvoordelen bieden. Check vóór aankoop het etiket: koop alleen pure krillolie die direct na de vangst wordt verkregen uit koude persing. Dit zorgt voor een optimale versheid en kwaliteit van de fosfolipiden. Pure krillolie is bovendien gezuiverd, waardoor het vrijwel geurloos is en minder zout bevat.

Golden Naturals Krillolie 500 mg

Golden Naturals Krillolie 500 mg bevat 100% pure Superba™ Krillolie. Deze krillolie is gewonnen uit krill die duurzaam wordt gevangen in Antarctica. Een ongekend rijke bron van omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze 100% pure krillolie is grondig gezuiverd en geeft geen oprispingen of vissmaak.