Magnesium

Magnesium is een mineraal met vele ‘talenten’: zo is het goed voor het behoud van soepele spieren en sterke botten, het activeert de natuurlijke energie in je lichaam, draagt bij aan een heldere geest én het vermindert vermoeidheid. Magnesium is een essentieel mineraal. Onderstaand een overzicht van de beste magnesium supplementen van Golden Naturals.

Filteren
Van hoog naar laag sorteren
Filteren
Van hoog naar laag sorteren

Soorten magnesium supplementen

Magnesium: een magisch mineraal voor ons allemaal!

Magnesium is niet meer weg te denken in de schappen van elke willekeurige drogist of gezondheidswinkel. Niet zo raar, want magnesium is een mineraal met on-ge-loof-lijk veel talenten. Het is superbelangrijk voor ons lichaam omdat het een rol speelt bij verschillende processen in het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Dan moet je denken aan het behoud van soepele spieren en sterke botten, het activeren van natuurlijke energie in het lichaam, de bijdrage aan een heldere geest én aan de vermindering van vermoeidheid. Dat is niet niks! Maar voordat je een beroep doet op magnesiumsuppletie; hoe zorg je nou dat je dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgt zodat al die processen in ons lichaam optimaal blijven verlopen? Ons lichaam kan magnesium opnemen uit voeding, onder andere uit brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten. Met een gevarieerd voedingspatroon (met magnesium in voeding) krijg je er vaak voldoende van binnen. Maar er zijn momenten dat je lichaam wel wat extra magnesium kan gebruiken. Een magnesium supplement in de vorm van magnesium tabletten of magnesium capsules kan dan uitkomst bieden.

Wanneer kan ik extra magnesium pillen slikken?

Er zijn diverse momenten waarop je lichaam wellicht wat extra magnesium kan gebruiken. Magnesium is goed voor héél veel lichamelijke en mentale functies. Hieronder sommen we de meest geprezen voordelen van dit wondermineraal op:

 • magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten
 • magnesium speelt een rol in het celdelingsproces
 • magnesium draagt bij aan een normale energiehuishouding
 • magnesium helpt de tanden sterk te houden
 • magnesium draagt bij aan een heldere geest
 • magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren
 • magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • magnesium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel

Magnesium citraat, malaat, bisglycinaat of magnesium tauraat?: wat is de beste vorm van magnesium?

Er zijn ontzettend veel soorten en magnesiumvormen op de markt. De bekendste zijn citraat en bisglycinaat. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke doelstelling om te bepalen wat voor jou de beste magnesium tabletten zijn. Bij Golden Naturals krijgen we regelmatig de volgende vragen voorgeschoteld: wát is nou het verschil tussen magnesium citraat en magnesium bisglycinaat? En is de ene vorm beter dan de andere? Wat is de beste magnesium? Wij hebben de antwoorden! Om te beginnen is de magnesium in alle verbindingen hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden verschilt. Magnesiumcitraat is een organisch gebonden vorm: het lichaam kan het goed opnemen. De citraatvorm adviseren wij voornamelijk als het je doel is om soepele spieren te behouden.

Alle verschillende vormen van magnesium in supplementen op een rijtje

 • Magnesium tauraat; gekoppeld aan het aminozuur taurine, ondersteunt de energie en wordt goed opgenomen.

 • Magnesium malaat; de combinatie met appelzuur maakt het zeer goed opneembaar, ideaal voor sporters en mensen die ondersteuning zoeken voor hun spieren.

 • Magnesium citraat; gebonden aan citroenzuur, geschikt voor algemeen gebruik en geeft ondersteuning aan de werking van spieren.

 • Magnesium bisglycinaat; zacht voor de maag, goed opneembaar, en geschikt voor mensen die magnesium voor algemeen gebruik zoeken.

Andere vormen zijn onder meer:

 • Magnesium chloride; gemakkelijk opneembaar, kan zowel oraal als transdermaal (via de huid) gebruikt worden.

 • Magnesium sulfaat; beter bekend als Epsomzout, vooral gebruikt voor baden om spierpijn en stress te verlichten.

 • Magnesium lactaat; wordt goed verdragen door het spijsverteringsstelsel en is een geschikte keuze voor mensen die gevoelig zijn voor andere vormen van magnesium.

 • Magnesium orotaat; bevat orotisch zuur en wordt vaak gebruikt voor hartgezondheid vanwege de vermeende voordelen voor het cardiovasculaire systeem.

 • Magnesium oxide; minder goed opneembaar en kan een laxerend effect hebben, wordt daarom minder aangeraden.

Magnesium bisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een geval apart. Het is ook een magnesiumverbinding en net als magnesium citraat organisch gebonden. Het bijzondere ‘talent’ van bisglycinaat is dat het de zogenaamde ‘mineralencompetitie’ in het lichaam omzeilt. Dat zit zo: meerdere mineralen maken gebruik van dezelfde transporters, wat de opname van magnesium belemmert. Alleen beschouwt magnesium glycinaat als aminozuur, waardoor het in tegenstelling tot de andere magnesiumverbindingen bijzonder goed in ons lichaam wordt opgenomen. Bovendien bestaat bisglycinaat uit heel fijne, kleine deeltjes waardoor het óók in je hersenen terecht kan komen, iets wat citraat minder goed tot niet lukt. Voor het behoud van een goed geheugen en een normale geestelijke balans is magnesium bisglycinaat dus de beste keuze.

Waarom vaak gecombineerd met vitamine B6?

Magnesium en vitamine B6 worden vaak samen in supplementen gebruikt omdat B6 de opname van magnesium verbetert en ze samen het zenuwstelsel ondersteunen, wat helpt bij het verminderen van vermoeidheid.

Waar zit magnesium allemaal in?

Goede bron van magnesium zijn noten, zaden, volkorenproducten, groene bladgroenten, bananen en peulvruchten.

Hoeveel magnesium per dag is aanbevolen?

 • Gebruik je magnesium voor je spieren? Neem dan 3x daags 1 tablet.
 • Magnesium voor tijdens of na het sporten? Altijd een goed idee! Neem dan 1x daags voor de training/wedstrijd en 2 magnesium capsules na de training/wedstrijd. Op die manier krijg je voldoende magnesium binnen.
 • Wil je magnesium gebruiken voorafgaand of tijdens stressvolle situaties? Neem dan 3x daags 1 magnesium capsule, de laatste capsule een half uur voor het slapengaan.
 • Wil je magnesium gebruiken voor de nacht of voor je nachtrust? Neem dan een magnesium tablet een half uur voor het slapengaan.
 • Voor vermindering van vermoeidheid kun je magnesium het beste ‘s morgens bij het ontbijt nemen (2 tabletten) en bij de lunch (1 tablet).
 • Voor een normale werking van de spieren en zenuwen in de nacht: 1 magnesium tablet een half uur na de avondmaaltijd en 2 magnesium tabletten een half uur voor het slapengaan.

Hebben magnesium tabletten mogelijke bijwerkingen?

Magnesium tabletten zijn veilig in gebruik voor mensen met een normale nierfunctie; een eventueel overschot aan magnesium wordt snel uitgescheiden door de nieren. Bij normale inname van magnesium (naast je voeding maximaal 400 mg magnesium per dag uit suppletie) zijn er nauwelijks tot geen bijwerkingen. Uiteraard doen we onze uiterste best om je zo volledig mogelijk te informeren over de inhoud en werking van al onze Golden Naturals-producten. Helaas kunnen we geen (volledige) informatie verstrekken over alle toepassingen en mogelijke bijwerkingen van magnesium pillen.

Wil je magnesium kopen?

Als je op zoek bent naar magnesium, overweeg dan de verschillende opties van Golden Naturals. Onze hoogwaardige producten kunnen jou helpen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium te bereiken en jouw algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. Wil je onze magnesium supplementen kopen, bezoek onze website om jouw magnesium producten te bestellen en profiteer van onze snelle levering en uitstekende klantenservice.