Skip die winterdip!

Donkere dagen, weinig zonlicht, kou en regen: veel mensen worden er niet blij van. Soms kan dit zelfs leiden tot een (langdurige) sombere stemming: een winterdip. Hoe voorkom je zo’n winterdip? Wij geven je een aantal handige tips!

Wat is een winterdip?

Je hebt last van een winterdip als je humeur merkbaar verslechtert door korte dagen, slecht weer en weinig zonlicht. Je komt moeilijk je bed uit, hebt minder zin om naar buiten te gaan of überhaupt actief te zijn. Eigenlijk zou je het liefst een winterslaap houden. Typerend voor een winterdip is, hoe verrassend, dat je deze symptomen alléén in de koude en donkere maanden ervaart. Zodra de zon weer gaat schijnen, smelten ze als sneeuw voor de eeeh ja, zon.

Licht en lucht!

Gelukkig zijn er veel dingen die je zélf kunt doen om een winterdip te voorkomen of verlichten. Hierbij een paar handige tips:

  • Eet en drink gezond en gevarieerd: veel groenten, weinig suiker en drink veel water/kruidenthee.
  • Vergeet je vitaminen niet: vooral vitamine B12- en vitamine D-supplementen kunnen je winterdip snel verminderen.
  • Licht: zorg dat je elke dag zoveel mogelijk daglicht opneemt, ook al is dat schaars.
  • Frisse lucht: ga naar buiten zodra je de kans hebt, óók als het regent.
  • Kom in beweging, bij voorkeur in de buitenlucht: fiets naar je werk, maar een wandeling in de lunchpauze of ga lekker een stuk hardlopen.

Bouw het rustig op

Weet dat een winterdip tijdelijk is, en dat je met simpele kleine stappen je leven wat lichter en leuker kunt maken. Forceer niets, begin klein en bouw het rustig op. Onthoud het mantra: ga naar buiten en kom in beweging. En voor je het weet is het weer lente!