Vitaminen voor je haar: helpen ze écht?

Weelderige, lange en glanzende lokken: je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of door je Insta te scrollen en lachende mannen en vrouwen met de meest prachtige haardossen stralen je tegemoet. Het doet wellicht lijken alsof het voor iedereen haalbaar moet zijn, maar helaas is de realiteit anders. De combinatie van genen en leefstijl is vaak bepalend voor de conditie van je haar. Ook haarvitaminen kunnen een aardige duit in het zakje doen bij het stimuleren van langer, sterker en mooier haar. Je vraagt je misschien af, werken zulke haarsupplementen nou écht? En welke moet je hebben voor een optimaal resultaat? In deze blog nemen we je mee in de wereld van vitaminen voor haargroei!

Hoe groeit je haar?

Even wat cijfers en feiten: een volwassene heeft gemiddeld zo’n 100.000 haren (!) op het hoofd. Als je meer dan 100 haren per dag verliest, spreken we van haaruitval. Maar hoe groeit een haar eigenlijk? Een haar bestaat uit twee delen: de follikel en de schacht. Uit de haarschacht groeit de follikel, de wortel van het haar. Als nieuw haar zich ontwikkelt in de follikel, duwt de haarschacht deze naar buiten. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je haar groeit. Zo doorloopt iedere haar een zogenoemde haargroeicyclus.

Haargroei = geen prioriteit 

Bijzondere eigenschap van haarfollikels is dat ze van alle lichaamsdelen de snelst delende cellen bevatten. Om die snelle celdeling goed te laten verlopen, hebben ze veel voedingsstoffen nodig. Helaas staat haargroei laag in de ‘ranking’ wat betreft prioriteiten van ons lichaam: bouwstoffen die je binnenkrijgt worden in eerste instantie gebruikt voor essentiële functies van organen. Pas daarna is haargroei aan de beurt. Wanneer je onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, kan je haargroei daar dus onder lijden. Je haarfollikels groeien langzamer, wat kan leiden tot dunner en zwakker haar. Problemen met je haar kan ook een onderliggende oorzaak hebben. Twijfel je daarover, dan is het verstandig om contact op te nemen met een natuurgeneeskundig therapeut of met je huisarts.

Helpen haarvitaminen écht?

Het ligt voor de hand: voor een gezonde haargroei en sterk, mooi haar is het van belang dat je voldoende stoffen binnenkrijgt door gezond en gevarieerd te eten. Maar ja, we weten allemaal dat zo’n healthy dieet in de praktijk soms best lastig is. Gelukkig zijn er supplementen met vitaminen, mineralen en kruidenextracten voor gezonde haarfollikels, haargroei en nagels die je een handje kunnen helpen. Maar werken zulke supplementen écht? En de keuze is reuze, dus welke moet je dan hebben? Dat is afhankelijk van enkele factoren: de persoon die ze gebruikt, het merk dat je kiest en de discipline waarmee je ze inneemt. Eén ding is zeker: de beste supplementen voor haar(groei) en nagels bevatten een uitgebreide samenstelling van vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen (zoals kruidenextracten).

De 8 beste vitaminen en mineralen voor goede haargroei

Ben je op zoek naar een supplement met de beste vitaminen en mineralen voor je haar? Dan is het goed om te weten van welke stoffen wetenschappelijk is bewezen dat ze gezond haar bevorderen. Wij sommen ze voor je op, zodat je weet waar je op moet letten als je een etiket checkt:

  • Vitamine A – ondersteunt de groei van nieuwe cellen, ook van je haarfollikels. Vitamine A helpt ook om je hoofdhuid en haar gezond en gehydrateerd te houden.
  • Vitamine B – B-vitaminen hebben invloed op een gezonde celgroei, het energieniveau, het metabolisme, zenuwen, spieren, haar, huid en nagels. Hieronder lichten we enkele specifieke B-vitaminen uit.
  • Biotine (vitamine B8) – een belangrijke en bekende vitamine voor haar en huid.
  • Niacine (vitamine B3) – voedt de hoofdhuid en bevordert een gezonde haargroei.
  • Vitamine C – een krachtige antioxidant die de haarfollikels beschermt tegen schadelijke stoffen. Ook helpt vitamine C je lichaam bij de aanmaak van collageen: een essentieel bestanddeel van de structuur van haar én huid.
  • Vitamine D – een laag vitamine D-gehalte in het bloed wordt gelinkt aan een verminderde conditie van het haar.
  • Vitamine E - een echte haarvitamine en antioxidant die net als vitamine C de haarfollikels beschermt tegen schadelijke stoffen.
  • Zink – belangrijk mineraal voor de celdeling en de productie van eiwitten. Beide zijn essentieel voor een gezonde haargroei.

Andere vitaminen en mineralen die gezonde haargroei en sterk en mooi haar kunnen ondersteunen: vitamine B5 (pantotheenzuur), B6, B11 (foliumzuur) en B12, calcium, magnesium, ijzer, selenium, jodium en choline.

Uitgebalanceerde formule met keratine

Golden Naturals Haar, Huid & Nagels zit boordevol met de beste haarvitaminen en mineralen voor een gezonde hoofdhuid en een regelmatige haargroei. Een uitgebalanceerde formule van 23 belangrijke ingrediënten die haar, huid en nagels in goede conditie houden. Eén van de beste bestanddelen in dit product is biologisch beschikbare keratine, het gepatenteerde Cynatine® HNS. Golden Naturals Haar, Huid & Nagels bevat daarnaast vitaminen, kruidenextracten en natuurlijke bouwstoffen. Biotine, heermoes en selenium dragen bij aan normale haargroei en houden je haren sterk en gezond. Heermoes is eveneens belangrijk voor haar, huid en nagels*. Vitamine B2 en biotine ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. Selenium is goed voor het behoud van sterke nagels en vitamine B6 zorgt voor een normale hormoonbalans. *Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

De voordelen van een alles-in-één-product voor haar, huid én nagels

Zoals je hierboven vast al wel gemerkt hebt, noemen we haar, huid en nagels vaak in één adem. Veel hoogstaande merken, waaronder Golden Naturals, hebben dan ook een alles-in-één-formule voor haar, huid en nagels. Niet voor niets: deze drie ‘lichaamsdelen’ hebben veelal dezelfde bouwstoffen nodig om gezond, sterk en mooi te blijven. Bovendien is het vaak gemakkelijker en goedkoper om elke dag één supplement in te nemen in plaats van meerdere losse producten. Als het gaat om supplementen voor haargroei is discipline de sleutel: als je je haarvitaminen consequent inneemt, zou je na ongeveer zes weken resultaat moeten zien. Als je haar maar goed zit!