Vitamine D; een must in de winter!

Vitamine D is essentieel voor je gezondheid. Het ondersteunt bijvoorbeeld je weerstand en houdt je spierkracht op peil. Toch ‘scoort’ vitamine D hoog (68%) als het gaat om vitaminetekorten in Nederland. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Aangezien we steeds meer binnen werken en leven, komen we minder buiten. En in de wintermaanden zien we natuurlijk sowieso minder zon(licht). Uiteraard is vitamine D het hele jaar door van belang, maar in de winter is het wel echt een musthave. Om een tekort aan vitamine D te voorkomen, kan een supplement uitkomst bieden. 

Maak ik zelf vitamine D aan?

Ons lichaam maakt uit zichzelf helaas geen vitamine D aan. Daarvoor hebben we zonlicht nodig. Via de huid wordt zonlicht omgezet in vitamine D. De hoeveelheid vitamine D die je lichaam aanmaakt, is afhankelijk van aantal factoren: hoe lang en hoeveel huid wordt blootgesteld aan de zon, de hoeveelheid pigment van je huid en hoe oud je bent. Uiteraard heeft ook de intensiteit van de Uv-straling invloed op de aanmaak van vitamine D.

Extra vitamine D in supplementvorm

Gelukkig kun je vitamine D ook (in beperkte mate) halen uit bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan vlees, vette vis en zuivelproducten. Als je (vermoedelijk) te weinig vitamine D binnenkrijgt, is het raadzaam om extra vitamine D in supplementvorm in te nemen. De Gezondheidsraad adviseert dit aan mensen die minder vaak buiten komen (minder dan 30 minuten per dag), maar ook aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een getinte huidskleur. Ook kinderen van 0 tot 4 jaar, vrouwen van 50+ en mannen van 70+ kunnen baat hebben bij extra vitamine D.

Voorkom een vitamine D-tekort

Hoe groot dit tekort is, hangt van meerdere factoren af, zoals in een eerdere alinea beschreven. Dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D kan al genoeg zijn om een eventueel tekort aan te vullen, maar soms is er meer nodig. Er wordt geadviseerd mannen en vrouwen van 70+ om dagelijks minimaal 20 microgram extra vitamine D in te nemen. Vermoed je dat je een tekort aan vitamine D hebt? Ben je bijvoorbeeld vermoeid of heb je last van bloedend tandvlees? Ga dan eens langs bij de huisarts om je bloedwaardes te laten meten. Als je daadwerkelijk een tekort hebt, kun je jouw vitamine D-niveau weer op peil krijgen met een supplement. Zo kom jij de winter wel door!