Gezond genieten van de feestdagen

De feestdagen staan voor de deur! Dé tijd van het jaar om gezellig met familie en vrienden samen te zijn. Daar horen natuurlijk lekkere hapjes en (meestal) een uitgebreid diner bij. Maar hoe voorkom je nu dat je met een paar kilo extra het nieuwe jaar ingaat?

Mindful eten

Bedanken voor alles wat ongezond is, is een lastige opgave en zeker niet feestelijk. De kunst is om bewust te genieten van het eten: focus op wat je wél mag eten en niet op wat je beter kunt laten staan. Vind de juiste balans tussen gezond en ongezond (80% gezond vs. 20% ongezond). Mindful eten dus! Eten met aandacht in plaats van alles van het kerstbuffet gedachteloos naar binnen schuiven. Dit zorgt ervoor dat je meer geniet van het eten, maar dat je ook beter aanvoelt wanneer je lichaam verzadigd is.

Pas op met alcohol

Probeer om tijdens de feestdagen normaal te ontbijten en lunchen. Hiermee verminder je de drang naar zoetigheid later op de dag. Als je overdag te weinig eet, verbrand je bovendien 20-30% minder. Komen er snacks op tafel? Combineer die dan met wat rauwkost: worteltjes, snoeptomaatjes, komkommer en paprika. Let op met alcohol: alcoholische drankjes zitten vaak bomvol calorieën en bovendien versterkt het je eetlust. Drink 1 uur vóór het diner en 1 uur na het diner één glas water, dit stimuleert een goede spijsvertering.

Toetje is geen moetje

Het duurt 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen (leptine) aangeven dat we voldoende gegeten hebben, daarom is het slim om te starten met een soepje of salade. Vis en gevogelte zijn gezonder dan rood vlees en als bijgerecht zou je zelf frietjes kunnen maken van zoete aardappelen. Toetjes zijn voor sommige mensen onweerstaanbaar. Wil of kan je het niet afslaan? Neem dan de helft van een portie. En als er keuze is: ga liever voor toetjes met fruit, yoghurt en sorbetijs dan voor roomijs en slagroom.

 

‘Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst!’

 

Kom in beweging, óók tijdens de feestdagen!

De feestdagen zijn over het algemeen dagen waarop je veel zit. Als je zit, verbrand je geen calorieën. Probeer daarom ook tijdens de feestdagen te blijven bewegen. Dit hoeft niet intensief sporten te zijn: een wandeling na de lunch en het avondeten kan er al voor zorgen dat je niet met een vol gevoel komt te zitten en je spijsvertering goed op gang komt. Ook voor de fanatiekere sporters zijn er allerlei mogelijkheden. Een rondje hardlopen vóór het ontbijt is een goed begin van de dag. Ook zijn steeds meer sportscholen tijdens de feestdagen open. Zeker op 2e kerstdag worden er op allerlei plekken activiteiten georganiseerd, zoals toertochten en hardloopevents. Trommel op 2e kerstdag wat vrienden op en ga lekker een stuk fietsen. Twee vliegen in één klap: ontspannen en gezond!

Fijne feestdagen! Heb je na het lezen van deze blog vragen, neem gerust contact op met ons.