Voedingssupplementen: waarom zou je ze nemen (als je al gezond eet)?

Een veelgehoorde reactie op het gebruik van voedingssupplementen is: ‘als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende vitaminen binnen’. Dat klinkt logisch, maar is het ook echt zo? In de dagelijkse praktijk kan dat soms tegenvallen. Hoe dat zit, vertellen we je in deze blog.

Er zijn verschillende redenen waarom inname van extra bouwstoffen uit supplementen je lichaam soms een welkom handje kan helpen. Als je bijvoorbeeld veel binnen op kantoor zit en dus weinig zon ‘ziet’, kan extra vitamine D uit een potje een uitkomst zijn. En ondanks ál je goede voornemens en inspanningen kun je je toch soms lusteloos voelen. Een multi of B12-product kan dan ondersteuning bieden. Maar er zijn nog talloze andere redenen waarom een aanvulling op je dagelijkse voeding van pas kan komen.

Uitgeputte bodems

Door agrarische monocultuur, intensieve landbouw én het overmatig gebruik van kunstmest zit er in ons eten niet meer dezelfde rijke hoeveelheid bouwstoffen. Dit geldt ook voor veel groente- en fruitsoorten. Bodemuitputting is een groot probleem waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. De groei van biologische landbouw heeft een onstuitbare opmars gemaakt. Biologisch geteelde gewassen bevatten meestal meer essentiële bouwstoffen omdat er meer aandacht is besteed aan gewasrotatie. Ondanks alle politieke ambities om hier iets aan te doen, zijn biologische producten helaas vaak nog een stuk duurder. Als je niet elke avond een biologische, gezonde maaltijd op tafel tovert, kan een supplement dienstdoen.

Fruit van de andere kant van de wereld

Het supermarktaanbod komt van over de hele wereld en dat is reuze luxe. Door de lange levertijd worden groenten en fruit weken en soms maanden van tevoren geplukt. Op die manier hebben ze niet de optimale groeitijd gehad om alle vitaminen en mineralen op te bouwen. Commerciële oogst, lange verzendprocessen, ruime voedselopslag en -verwerking verminderen het nutriëntengehalte van groenten en fruit dus aanzienlijk. Daarom is het slim om te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit uit de buurt. Wil je tóch die mango uit Ecuador of die blauwe bessen uit Kenia? Combineer ze met een supplement en je weet zeker dat je je portie vitaminen binnenkrijgt. 

Een gezonde leefstijl begint bij jezelf!

Verontreinigd voedsel

We willen je echt niet afschrikken van voedsel in het algemeen, immers: op alleen voedingssupplementen kun je niet teren. Toch is de realiteit dat in ons ‘moderne’ eten steeds vaker pesticiden, herbiciden en chemicaliën voorkomen. In kleine hoeveelheden en dus niet meteen schadelijk, soms zelfs helemaal niet. Maar sommige stoffen stapelen zich op in het lichaam. De effecten op lange termijn worden nog steeds onderzocht; een langdurig en intensief wetenschappelijk traject. Daar komt nog verontreiniging bij door mogelijke chemicaliën uit drinkwater of milieuverontreiniging zoals microplastics en luchtvervuiling. De stoffen die je zo binnenkrijgt noemen we ook wel ‘vrije radicalen’. Deze heten zo omdat ze min of meer je gezonde lichaamscellen aanvallen. Hierom is het nuttig om (extra) antioxidanten te nemen. Antioxidanten komen van nature veel voor in ons voedsel, maar om die vrije radicalen voldoende tegenwicht te bieden, kunnen extra antioxidanten nuttig zijn.

Nederlands eten: (té) gaar!

Anno 2021 is het gelukkig al een stuk beter dan in grootmoeders tijd, maar nog steeds staat de Nederlandse keuken erom bekend dat eten vaak té gaar wordt gekookt. Veel groenten verliezen daardoor een groot deel van hun voedingswaarden. Er zijn verschillende kooktechnieken om het verlies van voedzame stoffen te beperken. Zo kun je vaak groenten in een laagje water koken in plaats van volledig ondergedompeld. En het kookwater kun je vervolgens gebruiken voor de bereiding van bijvoorbeeld de saus, zodat de in het water opgenomen vitaminen behouden blijven.

Voor elke levensfase een supplement

Naarmate je ouder wordt, neemt je vermogen om voedingsstoffen uit eten te halen iets af. Opgroeiende kinderen en tieners hebben veel bouwstoffen nodig, maar ook na je kindertijd heb je vitaminen en mineralen nodig om gezond en fit te blijven. Denk bijvoorbeeld aan calcium voor je botten. Gedurende je leven verandert je lichaam niet alleen qua fitheid of lengte, maar ook de lichaamseigen productie van bepaalde stoffen varieert. Voor elke levensfase zijn voedingssupplementen te vinden met nutriënten die inspelen op de specifieke behoeften van het lichaam. Denk aan multivitaminen, maar ook de speciale (kruiden)formules voor bijvoorbeeld vrouwen in de overgang.

Vitamine C: koning der vitaminen

De wereld van nu vraagt veel van ons. In een samenleving waarin succes ‘een keuze’ lijkt te zijn, is de druk om te presteren steeds hoger geworden. Door sociale media staan we voortdurend ‘aan’ en we hebben veel ballen hoog te houden: sociale verplichtingen, gezin, school, werk, mantelzorg. Dat vreet natuurlijk aan je reserves. Het is verstandig om deze tijdig aan te vullen. Vitamine C speelt hierin een grote rol. Vitamine C is misschien wel de koning onder de vitaminen, omdat het voor heel veel lichaamsfuncties belangrijk is. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken en is voor de voorziening volledig afhankelijk van gezonde en gevarieerde voeding. Supplementen kunnen een nuttige aanvulling zijn.

Een gezonde leefstijl begint bij jezelf

Zoals gezegd zijn voedingssupplementen geen vervanging van goede voeding en een gezonde leefstijl. Wellicht ontdekken we in de verre toekomst zo’n ‘wonderpil’. Voorlopig bereiden we ons eten nog lekker zelf. De Schijf van Vijf, talloze kookboeken, YouTube-video’s en kook-apps: genoeg tools die je helpen om lekker en voedzaam te koken. Voedingssupplementen zijn een nuttige aanvulling, geen vervanging. Een gezonde leefstijl begint bij jezelf, maar een beetje hulp kan zéker geen kwaad!