Sneller herstel door sportmassage?

De meeste topsporters krijgen dagelijks, of zeker wekelijks een massage. Ook een groot deel van de recreatieve sporters gaat naar de masseur. Maar waarom eigenlijk? Wat is nu precies het nut van massage voor een sporter? Wat doet het voor je spieren? In deze blog vertellen we je meer over (de oorzaak van) spierverzuring, herstel na inspanning en het gunstige effect van sportmassage.

Waardoor ontstaat spierverzuring?

‘Verzuurde spieren’: onder sporters een bekend verschijnsel. Een pijnlijk brandend gevoel waardoor je amper meer kracht kunt zetten. Erg vervelend, maar hoe ontstaat het? Je spieren halen brandstof uit koolhydraten, die het lichaam omzet in glucose. Bij de verbranding van glucose komen afvalstoffen vrij, ook wel melkzuur genoemd. Normaal gesproken zorgt zuurstof voor de afbraak van melkzuur. Bij zware inspanning en onvoldoende zuurstof, kan het lichaam tijdelijk overschakelen op een energiebron die geen zuurstof nodig heeft. Hierdoor gaat melkzuur zich ophopen in de spieren en ontstaat dat branderige gevoel: spierverzuring. Zodra je stopt met inspannen, krijgt je lichaam weer zuurstof en start de afbraak van melkzuur: het herstelproces begint.

Waarom is herstel na sporten zo belangrijk?

Met sporten creëer je allemaal piepkleine scheurtjes in je spieren. Klinkt misschien een beetje akelig, maar als je dit goed laat herstellen, creëer je juist sterkere spieren. Gun je je spieren echter te weinig hersteltijd, doordat je te snel weer fanatiek gaat sporten, dan loop je het risico op spierschade of letsel aan weefsels. Voldoende herstel is dus enorm belangrijk. Herstellen kan op twee manieren: passief of actief. Passief herstel betekent simpelweg rust: je doet dus helemaal niks. Actief herstellen doe je in de vorm van een hersteltraining of een sportmassage. Actief herstel is doorgaans effectiever dan de passieve variant.

Afvoer van afvalstoffen

Naast het feit dat sportmassage (meestal) ontspannend is, is een massage ook goed voor je spieren. De masseur zorgt er met speciale technieken voor dat alle afvalstoffen afgevoerd worden. Hij knijpt als het ware je spieren ‘leeg’. Hierdoor ontstaat nieuwe bloedtoevoer richting je spieren. In bloed zitten een hoop bouwstoffen die je spieren helpen herstellen.

Luister naar je lichaam

Sportmassage is dus absoluut van waarde voor (top)sporters. Zeker in drukke periodes, waarin je tussen inspanningen door onvoldoende tijd hebt om je spieren 100% te laten herstellen, kan het verstandig zijn om naar een sportmasseur te gaan. Staar je echter niet volledig blind op massages: je lichaam kan op eigen kracht herstellen, alleen duurt het dan wat langer. Blijf vooral naar je lichaam luisteren!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem gerust contact op met ons op.