Extra vitamine D; óók in de zomer!

Hoe maakt het lichaam vitamine D aan? Dit gebeurt via de huid, onder de invloed van de zon. De hoeveelheid vitamine D die je lichaam aanmaakt, is voor ieder mens anders want afhankelijk van een aantal factoren: hoe lang en hoeveel huid wordt blootgesteld aan de zon, de hoeveelheid pigment van je huid en hoe oud je bent. Uiteraard heeft ook de intensiteit van de Uv-straling invloed op de aanmaak van vitamine D.

Winst behalen met vitamine D

Met vitamine D kun je ontzettend veel winst behalen als het gaat om je gezondheid. Je hebt het bijvoorbeeld nodig voor sterke tanden en botten. Hoe zit dat dan? Nou, vitamine D verhoogt de opname van onder andere calcium uit voeding. Vitamine D is ook heel belangrijk om je (spier)kracht op een goed niveau te houden. En last but not least: het ondersteunt je weerstand. Wat een krachtige vitamine! 

Supplement van het jaar

Is via zon en huid dan de enige manier om deze belangrijke vitamine binnen te krijgen? Gelukkig niet: je kunt het ook (in beperkte mate) binnen krijgen uit bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan vlees, vette vis (zoals makreel en zalm) en zuivelproducten. In 2017 is vitamine D verkozen tot supplement van het jaar. Dit maakt wel duidelijk dat veel mensen het belang van deze vitamine inzien. Een supplement biedt uitkomst als je soms wat extra vitamine D nodig hebt.

Wanneer heb ik extra vitamine D nodig?

Voor sommige mensen is het raadzaam om extra vitamine D in supplementvorm te nemen. De Gezondheidsraad adviseert dit aan mensen die wat minder vaak buiten komen waardoor de huid dus weinig zonlicht absorbeert. Ook zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een getinte huidskleur kunnen baat hebben bij extra vitamine D. Dit advies geldt ook voor kinderen in de categorie 0 tot 4 jaar, vrouwen van 50+ en mannen van 70+.

Breng je D-niveau weer op peil

Dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D kan al genoeg zijn om een eventueel tekort aan te vullen. Mannen en vrouwen van 70+ wordt geadviseerd om dagelijks 20 microgram extra vitamine D in te nemen. Vermoed je dat je een tekort hebt? Ga dan eens langs bij de huisarts om je bloedwaardes te laten meten. Als je daadwerkelijk een tekort hebt, kun je jouw vitamine D-niveau gemakkelijk weer op peil krijgen met een supplement.