Zwanger? Weet wat je eet!

Zwanger worden, zwanger zijn of het kersverse moederschap doet veel met je. Je lichaam moet hard werken om jou en je (ongeboren) kindje gezond te laten zijn. En dat kost energie! Het is dus goed om extra op je voeding te letten tijdens je zwangerschap. De baby in je buik gebruikt veel van wat jij aan voedingsstoffen binnenkrijgt als bouwstenen. In deze blog lees je welke vitaminen en mineralen van belang zijn voor jou én de foetus.

Foliumzuur en zink voor het zenuwstelsel en DNA

Je hebt er vast al over gehoord: foliumzuur. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van foliumzuur bij kinderwens en zwangerschap. Deze zeer belangrijke bouwsteen valt onder de B-vitamines. In sommige landen heet het vitamine B9, bij ons kennen we het als vitamine B11. Folium is Latijn voor ‘blad’. Foliumzuur zit in groene bladgroenten zoals spinazie, asperges, broccoli, avocado, bieten, noten en zaden. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus. Goed opneembare foliumzuur in bioactieve vorm herken je aan benamingen zoals folaat, folate, l-methylfolaat. Zink is voornamelijk van belang voor het DNA van je kindje. Je krijgt het binnen door bijvoorbeeld pompoenpitten, pure chocola, vlees, eieren, havermout en zilvervliesrijst te eten.

Calcium voor de botopbouw

Calcium is belangrijk voor de opbouw van botten en het zenuwstelsel van jezelf én je baby. Als je zwanger bent, gaat alle benodigde calcium die je consumeert in eerste instantie naar de ontwikkeling van de foetus. Zelf heb je uiteraard óók calcium nodig, dus zorg ervoor dat je voldoende binnenkrijgt. Calcium zit onder andere in groene bladgroenten en volle (biologische) melkproducten of zuivelproducten van geit en schaap.

Dagelijks portie zon (uit een potje)

Vitamine D en K dragen bij aan een betere opname van calcium uit voeding. Vitamine D is daarnaast belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Naast je dagelijkse ‘portie zon’ zijn eidooiers en vis ook goede bronnen van vitamine D. Zon uit een potje werkt ook prima: als je zwanger bent, is het verstandig om per dag 10 microgram vitamine D extra per dag in te nemen. Een gezonde darmflora zorgt mede voor aanmaak van vitamine K. Het eten van gefermenteerde voeding kan hieraan bijdragen.

Vitamine A voor de placenta

Vitamine A is van belang voor een goedwerkende placenta, een gezond gewicht van de foetus én om vroeggeboorte te voorkomen. Bètacaroteen is de bekende voorloper van vitamine A en die vind je voornamelijk in oranjekleurige groenten en fruit zoals wortels, zoete aardappel, abrikozen en pompoen.

Energie = ijzer!

Als je in verwachting bent, stijgt je bloedvolume met wel 50 procent. De hoeveelheid ijzer in je bloed is hierdoor verdund. IJzer is belangrijk voor je energieniveau en een fit gevoel. IJzer zit voornamelijk in vlees en pompoenpitten. Voldoende vitamine C is belangrijk om de opname van ijzer te bevorderen.

Denk aan je hersenen: omega 3-vetzuren

Vooral in de laatste drie maanden van je zwangerschap zijn de omega 3-vetzuren EPA en DHA van groot belang voor een goede werking van de hersenen en het gezichtsvermogen van je ongeboren kind. Ook voor jou als moeder (in spé) zijn deze vetzuren belangrijk voor je hart, gezichtsvermogen en hersenen. Het is slim om vooral in het laatste trimester twee keer per week vette vis te eten zoals zalm, haring, makreel, sardines of forel. Eet je geen vis of ben je vegetariër/veganist? Kies dan voor een visoliesupplement met omega 3-vetzuren, krillolie of algenolie.

Beter van niet!

Zoals je ongetwijfeld weet, zijn er ook voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan als je zwanger bent, vanwege mogelijk schadelijke stoffen of besmettingsrisico met bacteriën en parasieten. Dit geldt voornamelijk voor de volgende producten:
*rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees
*rauwe en gerookte vis
*rauw ei
*rauwe kiemgroente
*kaas gemaakt van rauwe melk 
*rauwe melk rechtstreeks van de boer
*roofvissen zoals zwaardvis, haai en tonijn (ook niet uit blik of gerookt)
*lever, leverworst of leverpaté 
*alcohol
*sommige kruidenpillen (check het etiket)
*kalebaskalk (pimba)
(bron: Voedingscentrum)

Hét supplement voor zwangere vrouwen!

Golden Naturals Multi Strong Gold Mama is een product waar we trots op zijn: een rijke samenstelling van vitaminen en mineralen speciaal voor vrouwen in de fase voor, tijdens en na de zwangerschap (bij borstvoeding). Bijzondere en belangrijke periodes in het leven waarin de gezondheid van de (aanstaande) moeder én het (ongeboren) kindje optimale aandacht verdienen. Deze multi vult mogelijke tekorten in de voeding aan met specifieke zorg voor de baby. Het bevat onder meer een ruime dagdosering ijzer voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed. Foliumzuur (500 mcg), vitamine B2, B6, B12 en vitamine C helpen bij vermoeidheid. Ter ondersteuning van het immuunsysteem bevat Multi Strong Gold Mama een biologisch actieve vorm van foliumzuur (folaat, Quatrefolic®). Aan deze ‘mamamulti’ is onder meer ook bètacaroteen, vitamine D3, vitamine K2, calcium, choline en zink toegevoegd. Kortom: een zeer complete multi voor jou én je kindje, want alleen het beste is goed genoeg!