Wat zijn vegan supplementen? En wanneer kies je ervoor?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een leefstijl zonder dierlijke producten: een veganistisch menu of kortweg ‘vegan’. Supermarkten en online webshops spelen hierop in: je ziet steeds meer aanbod van vegan levensmiddelen. Hetzelfde geldt voor vegan voedingssupplementen. Waarin verschillen deze van ‘normale’ voedingssupplementen? En waar moet je op letten bij de keuze voor een vegan voedingssupplement? Wij vertellen je er alles over in deze blog.

Vegetarisch of veganistisch: wat is het verschil?

Allereerst even een duidelijke uitleg van vegetarisch, veganistisch en het verschil daartussen. Vegetarisch betekent dat je geen voedingsstoffen afkomstig van dode dieren consumeert. In het geval van voedingssupplementen moet je dan bijvoorbeeld denken aan rundergelatine, collageen, glucosamine (schaaldieren) en chondroïtine (vis), groenlipmossel, visolie. Veganistisch (ook wel ‘plantaardig’ genoemd) houdt in dat je naast het bovenstaande helemáál geen voedingsstoffen van dierlijke oorsprong gebruikt. Dus ook niet als er bij de productie (levende) dieren zijn gebruikt (bijvoorbeeld wol(vet), lactose, honing, ei).

Dierlijke ingrediënten in supplementen

Veel supplementen worden gemaakt van plantaardige grondstoffen of kunstmatige ingrediënten. Toch worden voor sommige supplementen ook dierlijke ingrediënten gebruikt. Twee bekende voorbeelden zijn vitamine D en omega-3 vetzuren. Ook zijn er capsules die lactose bevatten. En dan is er nog het omhulsel: vroeger waren alle capsules gemaakt van gelatine, afkomstig van beenderen van runderen en varkens. Ook bepaalde additieven kunnen van dieren afkomstig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schellak (E904), een glansmiddel afkomstig van luizen. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg plantaardige alternatieven. Zo zijn er tegenwoordig vegan capsules gemaakt van HPMC: gemodificeerd cellulose, vervaardigd uit de houtpulp van dennenbomen.

Supplementen voor vegetariërs en veganisten

Als je regelmatig vegetarisch of veganistisch eet, moet je opletten dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo heb je onder andere kans op een verhoogde behoefte aan vitamine B12 omdat deze vitamine vrijwel alleen in dierlijke producten zit. Gelukkig kun je veel essentiële voedingsstoffen ook uit plantaardige bronnen halen. Bij twijfel of verhoogde behoefte vanwege een vegetarisch of veganistisch eetpatroon kunnen supplementen een goede aanvulling zijn. Wij lichten drie belangrijke supplementen uit.

Veganistische vitamine D

Vitamine D is onmisbaar voor onze gezondheid. De zon is de grootste bron van vitamine D, supplementen kunnen desgewenst aanvullen. De meest gebruikte vorm in D3-supplementen is cholecalciferol. Deze grondstof wordt meestal gewonnen uit wolvet, afkomstig uit schaapswol. Voor veel vegetariërs is dit geen probleem, maar mocht je geen dierlijke grondstoffen willen consumeren, dan is er gelukkig ook een vegan vorm. De vitamine D in die supplementen wordt vaak gewonnen uit champignons of mos.

Omega-3 supplementen; óók voor veganisten!

Visolie, gemaakt van vette vis, is de bekendste bron van omega-3 vetzuren EPA en DHA. Vissen krijgen deze vetzuren binnen door het eten van algen. Algen zijn dus de oorspronkelijke bron van omega-3 vetzuren. In tegenstelling tot omega-3 vetzuren uit visolie, is algenolie 100% plantaardig. Dat maakt het een ideale alternatieve bron van omega-3 vetzuren voor vegetariërs en veganisten, omdat ook de capsule van plantaardige oorsprong is. Golden Naturals Omega-3 Algenolie bevat een rijke dosering DHA en EPA. Benieuwd? Lees er hier meer over.

Veganist? Let op vitamine B12!

Goed opneembare vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten. Denk aan melk, kaas, eieren, vlees en vis. Allerlei voedingsproducten die een gemiddelde Nederlander regelmatig binnen krijgt. Veganisten en in mindere mate ook vegetariërs, krijgen die voedingsstoffen natuurlijk niét of veel minder binnen. Bij een verhoogde behoefte biedt een voedingssupplement met vitamine B12 in hoge dosering uitkomst. Kies bij voorkeur voor B12 in bioactieve vorm: methylcobalamine en/of adenosylcobalamine. Het voordeel hiervan is dat het lichaam deze vormen van B12 direct kan opnemen. Golden Naturals heeft twee vitamine B12-producten met methylcobalamine en/of adenosylcobalamine. Lees er meer over in deze blog.  

Golden Naturals voor vegetariërs en veganisten

Golden Naturals heeft een breed assortiment aan voedingssupplementen met daarin veel vegetarische en veganistische producten. In onze webshop zijn deze te herkennen aan de donkergroene (vegan) en lichtgroene (vega) labels. Ook staat dit duidelijk op het etiket vermeld.
Onlangs heeft Golden Naturals het ‘Vegan Friendly’-label in ontvangst mogen nemen. Dit is een kenmerk voor bedrijven die vegan producten en/of diensten aanbieden. Het Vegan Friendly-label is bedoeld om ondernemers met een (deels) vegan aanbod en consumenten die gebruik willen maken van veganistische producten en/of diensten makkelijk met elkaar te verbinden. Daar werken wij natuurlijk graag aan mee!

Vragen?

We hopen dat je met bovenstaande informatie iets wijzer bent geworden. Check voor de zekerheid altijd het etiket van een product en de ingrediënten een supplement. Zo kan je zelf controleren of er echt geen dierlijke ingrediënten in zitten. Toch liever persoonlijk advies? Wij helpen je graag! Neem contact op en onze productspecialisten staan je graag te woord.