Wat wordt er bedoeld met de afkorting DRI?

Op de verpakking van voedingssupplementen zie je vaak de afkortingen DRI of ADH staan. Wat betekent dit nou eigenlijk? En hoe zit het met de waardes die je op het potje ziet? Dat leggen we je uit in deze blog.

De afkorting DRI staat voor Dagelijkse Referentie Inname. ADH staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. ADH is in feite de voorganger van DRI; ze betekenen allebei hetzelfde. DRI’s zijn richtlijnen die door de Europese Commissie zijn vastgesteld. Deze richtlijnen hebben alleen betrekking op vitamines en mineralen en gelden dus bijvoorbeeld niet voor kruiden. De DRI wordt altijd uitgedrukt in percentages (%).

Richtlijn verschilt per persoon

De DRI is een algemene richtlijn die uitgaat van een gemiddelde volwassen vrouw. Het houdt dus geen rekening met jouw geslacht, leeftijd of persoonlijke situatie. Het is dus alleen een grove indicatie als het gaat om hoeveel vitamines en mineralen een persoon per dag nodig heeft. Als jij bijvoorbeeld een man bent die veel sport, kunnen voor jou heel andere waardes gelden. Wil je toch graag specifiekere richtlijnen die meer toegespitst zijn op een individu? Die zijn er wel! Deze richtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad.

Zijn voedingssupplementen veilig?

De wet stelt enorm veel en hoge eisen aan de kwaliteit van voedingssupplementen, wat natuurlijk niet meer dan logisch is. Nederlandse supplementen zijn in ieder geval zéker veilig voor consumptie.

Kan je te veel vitamines en mineralen binnen krijgen?

Als je het advies van een etiket op een supplement volgt, kun je het veilig gebruiken naast je dagelijkse voeding. Wel geldt voor alles: te veel is nooit goed. Blijf dus altijd goed letten op hoe jij je voelt.