Wat betekent ‘Evaluatie gezondheidsclaim is lopende’?

Bij Golden Naturals zetten we ons in om transparant en open te zijn over onze producten en de informatie die we op de etiketten plaatsen. We begrijpen dat sommige van de termen die we gebruiken technisch kunnen zijn en vragen kunnen oproepen. Een van deze termen is de disclaimer ‘Evaluatie gezondheidsclaim is lopende’. In deze blog leggen we uit wat deze disclaimer precies betekent en waarom deze soms op onze etiketten staat.

Wat is een gezondheidsclaim?

Een gezondheidsclaim is een bewering die een relatie legt tussen een voedingsmiddel of een bestanddeel daarvan en de gezondheid. Deze claims worden gebruikt om aan te geven dat het product een bepaald gezondheidsvoordeel kan hebben. Een voorbeeld hiervan is ‘calcium voor het behoud van sterke botten’.

Wat betekent ‘Evaluatie gezondheidsclaim is lopende’?

De vermelding ‘Evaluatie gezondheidsclaim is lopende’ op onze etiketten betekent dat de bewering over de gezondheidsvoordelen van een kruid in het product momenteel wordt beoordeeld. Dit wordt beoordeeld door een instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de naleving van regelgeving omtrent gezondheidsclaims.

Dit betekent niet dat de claims zomaar uit de lucht zijn gegrepen. Elk van deze claims moeten worden ondersteund door betrouwbare bronnen, zoals wetenschappelijk onderzoek, voordat ze zelfs maar overwogen worden. Het proces van beoordeling en goedkeuring van gezondheidsclaims is geen kort en eenvoudig traject. In feite is het een langdurig proces dat jaren kan duren. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan om de geldigheid en nauwkeurigheid van elke gezondheidsclaim te waarborgen. Dit is een tijdrovend proces, maar van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de informatie die wordt verstrekt, betrouwbaar en correct is. Zo kan het in de praktijk dus voorkomen dat er jarenlang de disclaimer, ‘Evaluatie gezondheidsclaim is lopende’, vermeld wordt op hetzelfde etiket.  

De strenge wetgeving en het proces van evaluatie van gezondheidsclaims zijn van toepassing op alle bedrijven in de voedingssupplementenbranche. Om het makkelijk uit te leggen, elk bedrijf in deze sector wacht op dezelfde goedkeuring. Zodra een gezondheidsclaim eenmaal de goedkeuring heeft gekregen, mag elk bedrijf dat aan de gestelde voorwaarden voldoet, deze gezondheidsclaim gebruiken.

Als er geen disclaimer op het etiket vermeld staat, dan betekent dit dat de gezondheidsclaim(s) die op het etiket worden vermeld, al zijn geëvalueerd en goedgekeurd.  

Waarom is de disclaimer belangrijk?

We leven in een tijd waarin we meer dan ooit bewust zijn van onze gezondheid en het belang van de producten die we consumeren. Daarom is het belangrijk dat de informatie die we op onze etiketten plaatsen, nauwkeurig en betrouwbaar is. Door deze disclaimer op onze etiketten te plaatsen, laten we zien dat we voldoen aan de strenge wetgeving en dat we wachten op goedkeuring van de bevoegde instanties voor onze gezondheidsclaims.

Hoe lees je een etiket?

We begrijpen dat het lezen en interpreteren van etiketten soms verwarrend kan zijn, met al die technische termen en complexe gezondheidsclaims. Om je hierbij te helpen, hebben we een blog gemaakt waarin we deze zaken in eenvoudige taal uitleggen. Ben je benieuwd hoe je een etiket leest? Klik dan hier om onze blog te lezen. We hopen dat dit je zal helpen om onze etiketten nog beter te begrijpen.