Voel je je overprikkeld?

In onze gejaagde maatschappij worden we soms overstelpt met informatie en prikkels. Geluiden, lichten, geuren, menigten, stress… je kunt je wel voorstellen hoe dat voelt, toch? Al deze prikkels kunnen ons soms overweldigen, ook wel overprikkeling genoemd. Maar wat betekent overprikkeling nu precies?

Overprikkeling, in de meest eenvoudige termen, is het gevoel overweldigd te worden door te veel informatie of prikkels vanuit onze omgeving. Het kan veroorzaakt worden door licht, geluid, geuren, drukte, stress of zelfs een overvloed aan informatie. Dit fenomeen kan zich op verschillende manieren manifesteren en kan een impact hebben op zowel volwassenen als kinderen.

Hoe herken je overprikkeling?

Je vraagt je misschien af: hoe weet ik nu of ik overprikkeld ben? Iedereen ervaart dit anders, maar hieronder staan een paar klassieke tekenen.

Vermoeidheid: Je voelt je uitgeput, alsof je een marathon hebt gelopen… terwijl je alleen maar je dagelijkse dingen hebt gedaan. Door de constante stroom van prikkels kan je lichaam moeite hebben om bij te blijven, wat kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en uitputting.

Prikkelbaarheid: De kleinste dingen kunnen je irriteren. Een pen die valt. Iemand die te hard praat. Je kan merken dat je sneller geïrriteerd of gefrustreerd raakt, vooral als je wordt blootgesteld aan aanhoudende of intense prikkels. 

Moeite met concentratie: Focussen? Dat lijkt wel een mission impossible. Overprikkeling kan het moeilijk maken om je te concentreren, wat kan leiden tot problemen op het werk, op school of in andere gebieden van je leven. 

Hoofdpijn of migraine: Overprikkeling kan ook fysiek ongemak veroorzaken, zoals hoofdpijn of migraine. 

Wat kun je doen tegen overprikkeling? 

Klinken bovengenoemde symptomen bekend? Geen paniek! Hier zijn een aantal tips om met overprikkeling om te gaan. 

Me-time: Neem tijd voor jezelf! Dit kan variëren van voldoende rust en ontspanning tot het regelmatig beoefenen van mindfulness-technieken zoals yoga. Geniet van een warm bad, een goed boek of een ontspannende meditatiesessie. Deze kunnen helpen je stressniveau te verlagen en je hersenen de kans geven om te ‘resetten’. 

Beperk je prikkels: Probeer je blootstelling aan prikkels te beperken. Het beperken van overweldigende situaties en omgevingen kan enorm helpen. Een stille kamer opzoeken, de helderheid van je scherm verlagen of je koptelefoon opzetten in drukke omgevingen kunnen al helpen om het aantal prikkels te beperken. 

Gezonde levensstijl: Ja, we weten het, je hoort het overal. Maar het helpt écht. Een gebalanceerd dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen wonderen doen. Deze factoren kunnen je algehele welzijn verbeteren en je vermogen om met stress om te gaan vergroten. 

Tijdmanagement: Het organiseren van je tijd en taken kan helpen de informatiestroom onder controle te houden en de bijkomende stress daarvan te verminderen. Dit kan door gebruik te maken van planningtools, het instellen van doelen en het nemen van regelmatige pauzes. Een to-do lijstje kan al een wereld van verschil maken. 

Naast deze maatregelen is het belangrijk om te weten dat supplementen ook ondersteuning kunnen bieden bij overprikkeling. Zo zijn er voedingssupplementen die helpen bij het reguleren van de stressreactie van je lichaam en de hersenfunctie ondersteunen.

Internationale Dag van de Overprikkeling

Overprikkeling is een uitdaging, dat is zeker. Er is zelfs een Internationale Dag van de Overprikkeling in het leven geroepen, deze vindt jaarlijks plaats op 23 juni. Laten we deze Internationale Dag van de Overprikkeling gebruiken om het onderwerp uit de taboesfeer te halen, bewustzijn te creëren rond het thema en samen op zoek te gaan naar manieren om het te beheersen. Overprikkeling hoeft niet iets te zijn dat ons leven domineert. Door bewustwording, het kennen van onze grenzen, en het toepassen van bovenstaande tips, kunnen we stappen zetten naar een leven waarin prikkels in balans zijn met rust. 

En als je je overprikkeld voelt terwijl je dit leest? Neem een moment voor jezelf. Adem diep in. Adem uit. Weet dat je niet alleen bent.