Vitamine B12 als zuigtablet? Dit zijn de voordelen!

Voedingssupplementen heb je in diverse soorten en maten: tabletten, capsules, druppels en zuigtabletten. Die laatste vorm kom je vaak tegen in het geval van vitamine B12. Wat zijn de voordelen van een zuigtablet? En in welke situaties kies je voor vitamine B12 in de vorm van een zuigtablet? Dit heeft voornamelijk te maken met de opname van werkzame stoffen in het lichaam. In deze blog vertellen we je er alles over.

Het belang van vitamine B12

Vitamine B12 is een onmisbare vitamine voor je lichaam. Zo draagt het bij aan de vorming van rode bloedcellen en helpt het bij het celdelingsproces. Vitamine B12 speelt ook een belangrijke rol bij het functioneren van het zenuwstelsel. Én het heeft invloed op je energieniveau, wat uiteraard je kwaliteit van leven fors beïnvloedt. Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen dagelijks een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Hoe neemt het lichaam vitamine B12 op?

De opname van vitamine B12 in het lichaam gebeurt op twee manieren: actief en passief. Actieve opname van vitamine B12 vindt plaats met behulp van een eiwit, ook wel ‘intrinsic factor’ genoemd. Dit is een bestanddeel van het maagsap dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Dit belangrijke eiwit bindt zich aan vitamine B12 en beschermt én begeleidt het als het ware gedurende het transport naar de plek waar de opname plaatsvindt, de dunne darm. Actieve opname van vitamine B12 is erg efficiënt, maar ook complex, wat ervoor zorgt dat het niet bij iedereen goed verloopt.

Passieve opname van vitamine B12

Passieve opname verloopt via de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en start al in de mond. Hier komt het voordeel van de zuigtablet om de hoek kijken. Bij het smelten van een zuigtablet in de mond wordt een deel van de vitamine B12 direct opgenomen door het mondslijmvlies en komt zo terecht in de bloedbaan. Via de bloedbaan wordt het naar de weefsels getransporteerd. Belangrijk detail is dat de werkzame stoffen hierbij niet via de darmen en de lever hoeven en dus direct beschikbaar zijn voor het lichaam. Om ervoor te zorgen dat voldoende werkzame bestanddelen daadwerkelijk in de cellen doordringen en effectief kunnen zijn, is passieve opname alleen efficiënt in geval van hoge dosering van vitamine B12.

Vitamine B12 in zuigtabletten

Hoe ouder je wordt, hoe minder ‘intrisic factor’ je maagwand aanmaakt. Hierdoor neemt de actieve opname van vitamine B12 af. Hetzelfde geldt voor mensen met een verminderde maagfunctie als gevolg van medicijngebruik, operaties of aandoeningen. Ouderen en mensen met maagdarmproblemen hebben daarom vooral baat bij een zuigtablet, omdat ze de complexe opname in de maag en darm omzeilen. Uiteraard is de zuigtablet ook een uitkomst voor mensen met slikproblemen of moeite met het slikken van grote capsules en tabletten.

Vitamine B12 als zuigtablet én met bioactieve vormen

Golden Naturals heeft twee vitamine B12-producten in zuigtabletvorm. Deze veganistische vitamine B12-zuigtabletten zijn makkelijk in te nemen en bevatten de bioactieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd). Veel andere vitamine B12-suppletie bevat cyanocobalamine, een synthetische, niet-natuurlijke vorm die het lichaam eerst moet omzetten voordat het werkzaam is. Het voordeel van een supplement met bioactieve bestanddelen, is dat het lichaam de werkzame stoffen direct kan opnemen. Dankzij de toevoeging van natuurlijke suikers en aardbeismaak hebben de zuigtabletten bovendien een aangename smaak.

Heb je nog vragen over vitamine B12? Check deze blog met de meest gestelde vragen.