Veiligheid van hoge doseringen vitamine D

De laatste tijd is vitamine D veel in het nieuws. Wetenschappers raden aan elke dag een voedingssupplement met vitamine D te slikken. In deze roerige tijden waarin veel mensen met hun gezondheid bezig zijn, geldt dat zéker. Vitamine D heeft namelijk een positieve invloed op je immuunsysteem. Maar hoeveel (extra) vitamine D heb je nodig? En hoe veilig is het slikken van een hoge dosering? In deze blog vertellen we je er meer over.

Ons lichaam maakt uit zichzelf helaas geen vitamine D aan. Daarvoor hebben we zonlicht nodig. Via de huid wordt zonlicht omgezet in vitamine D. De hoeveelheid vitamine D die je lichaam aanmaakt, is afhankelijk van aantal factoren: hoe lang en hoeveel huid wordt blootgesteld aan de zon, de hoeveelheid pigment van je huid en hoe oud je bent. Uiteraard heeft ook de intensiteit van de Uv-straling invloed op de aanmaak van vitamine D. In de winter – wanneer de dagen korter worden – kunnen we dus wel wat extra vitamine D gebruiken.

Waarom is vitamine D belangrijk?

De in vet oplosbare vitamine D is enorm belangrijk voor je gezondheid. Wereldwijd wordt momenteel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D. Uitkomsten tonen aan dat iedereen, jong en oud, baat zou hebben bij inname van extra vitamine D. Vitamine D is belangrijk om je weerstand op peil te houden en om spierkracht te behouden. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor sombere gevoelens, kan extra vitamine D ondersteuning bieden. Zorgen voor een optimale vitamine D-inname, het hele jaar door, is kortom een uitstekende investering in je gezondheid.

Waarom extra vitamine D?

Voor bepaalde groepen mensen geldt al jaren een duidelijk overheidsadvies over het gebruik van vitamine D-supplementen. De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 extra vitamine D te slikken. Het gaat hier om hoeveelheden van 10 en 20 microgram per dag. Ook gesluierde vrouwen, mensen die niet dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buiten komen en mensen met een getinte huidskleur zouden volgens de Gezondheidsraad extra vitamine D moeten nemen.

Kun je ook té veel vitamine D slikken?

In de media hoor je soms dat je niet meer vitamine D moet nemen dan de aanbevolen dosering. Of dat méér slikken dan de aanbevolen dosering geen toegevoegde waarde heeft. Dit is niet juist. Bij mensen met een lage normale waarde kan een inname van boven de 20 microgram per dag juist nuttig zijn om weer een optimale hoeveelheid vitamine D in het lichaam te bereiken. Hoeveelheden van boven de aanbevolen 10 of 20 microgram zijn veilig en kunnen sowieso geen kwaad.

"Hoge dosering vitamine D is veilig"- Jan-Dirk Troost

 

Maximale hoeveelheid vitamine D

De maximale dosering in supplementen is 75 microgram per dag. Dit is een officieel geldende norm die in Nederland is vastgesteld en veilig is bevonden. Je kunt dus probleemloos dagelijks 75 microgram vitamine D gebruiken. Vitamine D3 is de meest effectieve vorm van vitamine D. Golden Naturals heeft een breed assortiment aan D3-producten met diverse doseringen en zowel in capsule- als in druppelvorm. Voor ieder wat wils!