Veel gestelde vragen over vitamine B12

We krijgen bij Golden Naturals regelmatig vragen over de inname van de vitamine B12. We hebben daarom de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Hoeveel vitamine B12 per dag?

Voor vitamine B12 is een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de Gezondheidsraad. Dit is wat als voldoende wordt gezien om je lichaam normaal te laten functioneren. Hoeveel vitamine B12 je per dag minimaal nodig hebt, verschilt per leeftijd en levensfase. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is 2,8 microgram. Voor zwangere vrouwen is dat 3,2 microgram en voor vrouwen die borstvoeding geven 3,8 microgram. (Bronnen: Gezondheidsraad 2014 & 2018)

Vermoed jij dat je een ontoereikend vitamine B12-gehalte hebt?

Bloedonderzoek bij de huisarts of orthomoleculair therapeut (d.m.v. een EMB-bloedtest) kan hierover uitsluitsel geven. Blijkt er inderdaad sprake van een verminderd gehalte, dan is het zinvol om een hoog gedoseerd vitamine B12-supplement te slikken om zo het niveau weer op peil te brengen. Over het algemeen komt vitamine B12 in de vorm van een (smelt)tablet, maar de vitamine kan ook worden toegediend als injectie. B12-injecties worden vaak voorgeschreven om de bloedwaarden snel omhoog te krijgen, maar hoeven niet altijd langdurig gebruikt te worden. Na een tijdje kan je overgaan op vitamine B12-supplementen in tablet- of capsulevorm.

Waarom zijn de B12-producten van Golden Naturals zo hoog gedoseerd?

Na inname wordt helaas een groot deel door het lichaam afgebroken voordat het op de ‘plek van bestemming’ aankomt. Om ervoor te zorgen dat voldoende werkzame bestanddelen daadwerkelijk in de cellen doordringen en effectief kunnen zijn, is zo’n hoge orthomoleculaire dosering nodig.

Kan ik te veel vitamine B12 binnenkrijgen?

De kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 is heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.

De maximale (dag)dosering vitamine B12 in Golden Naturals-producten voldoet te allen tijde aan de veilige, wettelijk vastgestelde norm (tolerable upper intake level (UL)). Bovendien worden al onze B12-producten ontwikkeld conform GMP-richtlijnen. Daarbij betrachten wij de formulering no-observed-adverse-effect level (NOAEL) van de diverse overkoepelende wetenschappelijke instanties, zoals EFSA, FDA en FNB.