Studeren kan je leren: 8 onmisbare tips voor goede resultaten!
- 4 jan. 2022
We kennen het allemaal wel, die momenten van stress en spanning voorafgaand een tentamenperiode of proefwerkweek. De een zit al weken van tevoren zwetend en zwoegend boven de studieboeken, de ander stelt het uit tot het állerlaatste moment om dan nog even een paar nachten door te halen. Ieder heeft zijn of haar eigen studiemethoden. Toch zijn er enkele tips voor goede studiemethoden en concentratie die voor vrijwel iédereen werken. Benieuwd? Lees snel verder!
Tip 1:
‘Organiseer’ jezelf. Een goede organisatie is het halve werk! Daarmee bedoelen we: maak een duidelijke tijdsplanning (ook om de stof te herhalen), creëer jouw ideale studeeromgeving en spreek eventueel met mensen af om samen te studeren of sparren. Zorg dat je tijdig alle boeken, syllabussen en ander materiaal binnen handbereik hebt. Zo voorkom je onnodige last-minute stressmomenten.
Tip 2:
Onderzoek welke werkwijze het beste bij jou past. Heb je een visueel of fotografisch geheugen of ben je juist meer auditief aangelegd persoon? In dat laatste geval onthoud je de leerstof misschien beter door het hardop uit te spreken en op te nemen/af te spelen. Bij een visueel geheugen kun je gebruikmaken van illustraties, grafieken, mindmaps etc.
Tip 3:
Oefen met oude examens. Hier kun je zó veel nuttige informatie uit halen! Soms komen examenvragen zelfs letterlijk terug. Het geeft je vooral inzicht in waar de nadruk op ligt en welke onderdelen van de lesstof belangrijk zijn. Kijk ook goed naar de vraagstelling. Zijn het multiplechoicevragen? Of zijn het open vragen of oefeningen? Altijd goed om daarop voorbereid te zijn.
Tip 4:
Stuit je op aantekeningen of lesstof die je niet begrijpt? Dan kun je hulp vragen van medestudenten. Zelf op onderzoek uitgaan, kan natuurlijk ook. Wist je dat er heel veel YouTube-video’s bestaan waar leerstof op een heel heldere en soms creatieve manier uitgelegd wordt? Grote kans dat je het daarna wél snapt!
Tip 5:
Verhoog je focus. Studeren kun je leren, maar concentreren óók! Leer op je eigen ritme. Ben je een ochtend- of juist avondmens? Deel je dag dan slim daarop in. Op minder alerte momenten is het slim om te ontspannen, eten of sporten bijvoorbeeld. Zodat je daarna weer kan focussen op je studie. Zorg ook voor een rustige studeeromgeving met zo weinig mogelijk afleiding. Weg met die smartphone dus. Of zet ‘m minstens een uur lang op vliegtuigmodus zodat je niet gestoord wordt door appende of bellende vrienden…
Tip 6:
Zorg voor voldoende kwalitatieve slaap en ontspanning. Slaap is van onschatbare waarde in tijden van tentamens en proefwerken. Het is wellicht ‘noodzakelijk’ om voor het examen een hele nacht door te knallen, maar toch is dit in de meeste gevallen niet verstandig. Je hersenen verwerken de leerstof tijdens bepaalde fases van je slaap. Dit is noodzakelijk voor het onthouden van informatie. Als je die slaapcycli niet of onvolledig doorloopt, mis je dat dus. Daarnaast kan een slaaptekort ook zorgen voor een sterk verminderd concentratievermogen. Weg focus. Dus gun jezelf een goede nachtrust!
Tip 7:
Denk aan je gezonde leefstijl! Het gezegde luidt niet voor niets: een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is wellicht verleidelijk om een kant-en-klare maaltijd in de magnetron te gooien omdat je je tijd wil besteden aan je studie. Toch is dat geen aanrader. Kies juist voor gezonde voeding! Gezonde en gevarieerde voeding heeft zoveel invloed op je lichaam, geest én energie. Vergeet zeker ook niet te (blijven) bewegen. Of het nou beweging ter ontspanning is (een avondwandeling bijvoorbeeld) of echt even zweten in de sportschool. Bewegen of sporten heeft positieve effecten op je hersenen.
Examen? Breng je leefstijl en hersenen in topvorm!
Tip 8:
Breng je hersenen in topvorm! Dit doet wonderen. Wist je dat bepaalde voedingsstoffen je extra kunnen helpen tijdens deze periode? Die kun je halen uit voeding of uit supplementen. Golden Naturals heeft diverse producten die je cognitieve functies kunnen ondersteunen en helpen om je geestelijke verkracht te behouden. Dit zijn ze:
- Ginkgo Biloba Gold is een sterk geconcentreerd Ginkgo biloba1-extract gecombineerd met fosfatidylserine en fosfatidylcholine. Deze combinatie zorgt voor optimale opname en een sterk verbeterde biologische beschikbaarheid. Ginkgo biloba ondersteunt de cognitieve functies, zoals het geheugen1*, concentratievermogen1* en leerprestaties1*.
- GABA (gamma-aminoboterzuur) is een belangrijke lichaamseigen stof van het menselijk brein: een neurotransmitter die het verkeer regelt tussen zenuwcellen in de hersenen. Aan Golden Naturals GABA 1000 mg zijn zink en thiamine (vitamine B1) toegevoegd. Thiamine is belangrijk voor de synthese van acetylcholine en draagt bij aan een normaal psychologisch functioneren. Bovendien is het goed voor de gemoedstoestand en het concentratievermogen en van belang voor het zenuwstelsel. Zink is eveneens goed voor het concentratievermogen en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress.
- Stress & Spanning Support is dankzij passiebloem en meidoorn een ideale, natuurlijke rustgever. Rozewortel zorgt er mede voor dat je minder stressgevoelig bent. Magnesium ontspant de spieren en helpt bij vermoeidheid. Toegevoegde bioactieve B-vitaminen, GABA en diverse aminozuren maken dit product compleet.
- Golden Naturals heeft diverse visolie- en krillolieproducten met een hoge dosering van de essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA. DHA en EPA hebben een gunstige invloed op het hart en DHA is daarnaast goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen. Deze gunstige effecten worden verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
Kortom: breng je leefstijl en hersenen in topvorm met goede, gezonde voeding eventueel aangevuld met nuttige supplementen van Golden Naturals. Dan komt het zéker goed! Zet ‘m op!