Selenium & Zink: een superduo voor je weerstand!

Mineralen zijn net als vitaminen stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in onze voeding. Het zijn belangrijke bouwstoffen voor skelet, cellen en weefsels maar ook voor je spijsvertering. Selenium (seleen) en zink behoren tot de bekendste mineralen. Niet voor niets, want beide zijn het essentiële voedingstoffen en sterke antioxidanten. In deze blog zoomen we vooral in op selenium: wat is het, wat doet het, waarom combineert Golden Naturals het met zink én waar moet je op letten als je een supplement met selenium koopt?

Weinig selenium in voeding

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een mineraal met vele kwaliteiten. Via voeding krijgen we het in kleine hoeveelheden binnen. Selenium zit in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan (orgaan)vlees, vis, schelpdieren, gevogelte en eieren. Ook in groenten zoals broccoli en in paddenstoelen, volkoren producten, havermout, zaden en pitten zit selenium. De allergrootste bron van selenium is paranoten: elke dag 1 à 2 van deze noten zorgt al voor een prima inname van selenium.

Hoeveel selenium per dag?

De kleine hoeveelheid in voeding is met name te wijten aan de geringe hoeveelheid selenium in de Nederlandse landbouwgrond. Hierdoor krijgen Nederlanders relatief weinig selenium op natuurlijke wijze binnen. De Gezondheidsraad heeft voor selenium een minimale hoeveelheid vastgesteld op 70 microgram per dag. De bovengrens, vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA), ligt voor volwassenen op 300 microgram per dag. Uit diverse voedselconsumptiepeilingen blijkt echter dat Nederlanders gemiddeld maar 45 microgram selenium per dag binnenkrijgen. Hiervan is 10 procent afkomstig van voedingssupplementen.

Waarom is selenium zo belangrijk?

Selenium speelt een grote rol bij veel belangrijke processen in ons lichaam. Om te beginnen is selenium een krachtige antioxidant: antioxidanten zijn stoffen die lichaamscellen beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Selenium heeft een synergetische werking met andere antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E: ze versterken elkaars antioxidante eigenschappen. Een kostbare eigenschap van selenium is de invloed op de schildklier: selenium is mede nodig voor een normale productie van het schildklierhormoon en de werking van de schildklier. Wist je trouwens dat zowel vrouwen als mannen baat hebben bij voldoende inname van selenium? Zo is het goed voor de conditie van het haar en de nagels én voor de vruchtbaarheid van de man. Selenium heeft onder andere invloed op de beweeglijkheid van sperma.

Welke vorm van selenium supplement is beter?

Bij een verhoogde behoefte aan selenium kan het slim zijn om deze aan te vullen met een supplement. In voeding en voedingssupplementen komt selenium voor in zowel anorganische als organische vorm. Bij de organische vorm is selenium gebonden aan aminozuren zoals selenomethionine en selenocysteïne. Die zorgen voor een optimaal ‘transport’ door het lichaam en daarmee voor een goede opname. Let dus op de vorm van selenium: kies bij voorkeur voor organische, goed opneembare vormen: L-selenomethionine of L-selenocysteïne.

Goed opneembare selenium

Selenium & Zink van Golden Naturals is een samenstelling van selenium (L-selenomethionine), zink, silicium, vitamine A, vitamine C en vitamine E. Aangezien een goede opname en invloed van selenium mede afhankelijk is van de balans met andere mineralen, hebben wij zink en organisch silicium toegevoegd aan dit product. Zink bevindt zich in alle lichaamsweefsels en concentreert zich met name in de celkern. Het speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam, waaronder het celdelingsproces en de hormoonhuishouding. Het is eveneens betrokken bij de normale opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en DNA. Net als selenium heeft zink een positieve invloed op het immuunsysteem en speelt het een rol bij een normaal zuur-base evenwicht. Dit product bevat ook vitamine A voor de slijmvliezen in de longen én vitamine C en E voor ondersteuning van het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen. Vitamine C en vitamine E verhogen bovendien de antioxidante werking van selenium. Kortom: een kwalitatief en uitstekend product ter bescherming van gezonde cellen en weefsels.