Magnesiumsupplementen van Golden Naturals: veilig in gebruik

Eind september 2021 publiceerde de Consumentenbond een artikel over de veiligheid van magnesiumsupplementen. Hierin presenteerden zij de resultaten van een onderzoek naar de verschillende doseringen magnesium die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Volgens de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is 250 milligram de veilige hoeveelheid magnesium die je dagelijks naast je voeding kan innemen. Betekent dit dat voedingssupplementen met meer dan 250 mg magnesium niet veilig zijn? En wanneer is extra magnesium innemen nuttig? Wij vertellen je er alles over in deze blog.

Hoeveel magnesium per dag?

Elk mens, man vrouw jong en oud, heeft dagelijks een minimale hoeveelheid magnesium nodig. Het mineraal is belangrijk voor het behoud van soepele spieren en sterke botten, het activeren van natuurlijke energie in het lichaam, het draagt bij aan een heldere geest én aan de vermindering van vermoeidheid. Mannen hebben elke dag gemiddeld 350 mg magnesium nodig. Voor vrouwen is dat 300 mg per dag. Veel mensen halen hun magnesium uit gezonde en gevarieerde voeding. Zo zit magnesium in brood en graanproducten, (donker)groene bladgroente, zuivel, vlees, noten en peulvruchten. Voor eventuele aanvulling op de dagelijkse voeding zijn er voedingssupplementen met magnesium verkrijgbaar.

Advies voor veilige inname van magnesium

Er is in Nederland of Europa geen wettelijke maximale hoeveelheid voor magnesium. Zoals eerder benoemd luidt het EFSA-advies dat een veilige bovengrens van magnesium in voedingssupplementen op 250 mg ligt. Dit is vastgesteld op basis van een mogelijk laxerend effect na inname van bepaalde magnesiumverbindingen in hogere doseringen. Belangrijk om te weten: in deze zeldzame gevallen is het laxerende effect van korte duur. Bovendien komt het bij gebruik van de meeste magnesiumverbindingen überhaupt niet voor, alleen bij magnesium oxide (aldus branchevereniging NPN).

Magnesium van Golden Naturals is veilig

Golden Naturals heeft een breed scala aan magnesiumproducten in het assortiment. En we kunnen je geruststellen: deze producten bevatten allemaal uitsluitend organische (natuurlijke) magnesiumverbindingen, zoals magnesium citraat en magnesium bisglycinaat. Hierbij is de kans op een laxerende werking zoals gezegd nihil. Een ander mogelijk voordeel van een iéts hogere dosering, is dat je eerder het gewenste effect kunt bereiken. Houd je uiteraard wél altijd aan de aanbevolen dagelijkse dosering op het etiket.

Verschillende verbindingen magnesium

Voedingssupplementen kunnen verschillende soorten magnesiumverbindingen bevatten, waarbij de ene verbinding soms beter wordt opgenomen in het lichaam dan de andere. Over het algemeen geldt dat organische magnesiumverbindingen, bijvoorbeeld magnesium citraat, magnesium malaat en magnesium bisglycinaat, beter worden opgenomen dan anorganische magnesiumverbindingen, zoals magnesium oxide. Juist bij verbindingen die minder goed worden opgenomen, kan het gebruik zorgen voor lichte darmklachten. Als je een gevoelige maag of darmen hebt, adviseert Golden Naturals daarom om te kiezen voor organische magnesiumverbindingen. Ook is het slim om je magnesiumsupplement rond of tijdens een maaltijd, of verspreid over de dag in te nemen.

Wanneer is extra magnesium nuttig?

Extra magnesium naast je voeding kan in verschillende gevallen nuttig zijn. Hieronder drie voorbeelden. Plus een gebruiksadvies van onze Golden Naturals-productspecialist.

Magnesium en sporten:
Fanatieke sporters (vooral duursporters) kunnen baat hebben bij extra magnesium. Zij vragen immers veel van hun lichaam en verliezen extra zweet. Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Gebruik je magnesium voor je spieren? Neem dan 3x daags 1 tablet, bij voorkeur verspreid over de dag. Magnesium voor, tijdens of na het sporten? Altijd een goed idee! Neem dan 1x daags voor de training/wedstrijd en 2 tabletten na de training/wedstrijd.

Bij (situaties van) stress:
Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stressmomenten de magnesiumbehoefte verhoogd is. Dan kun je baat hebben bij wat extra magnesium. Het heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd. Wil je magnesium gebruiken voorafgaand of tijdens stressvolle situaties? Neem dan 3x daags 1 tablet, de laatste tablet een half uur voor het slapengaan.

Bij (vermindering van) vermoeidheid:
Als je extra magnesium slikt voor vermindering van vermoeidheid en moeheid kun je magnesium het beste ‘s morgens bij het ontbijt nemen (2 tabletten) en bij de lunch (1 tablet).

Waar is magnesium nog meer goed voor?

Magnesium is goed voor héél veel fysiologische functies. Hieronder de meest geprezen ‘talenten’ (goedgekeurde gezondheidsclaims) van dit wondermineraal.

  • magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten
  • magnesium speelt een rol in het celdelingsproces
  • magnesium draagt bij aan een normale energiehuishouding
  • magnesium helpt de tanden sterk te houden
  • magnesium draagt bij aan een heldere geest
  • magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren
  • magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • magnesium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel

Vragen?

Heb je vragen over magnesiumsupplementen? Wil je bijvoorbeeld weten welke vorm het beste bij jou past? Op het etiket vind je veel informatie: over de samenstelling van het product en over de specifieke magnesiumverbinding(en). Toch liever persoonlijk advies? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze binnendienst via info@goldennaturals.nl of telefoonnummer 0499-440222. Onze productspecialisten staan je graag te woord.