Magnesium is supplement van het jaar 2023

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) heeft onlangs een online enquête gehouden waarbij het publiek kon stemmen op hun favoriete voedingssupplement. De resultaten van de enquête tonen aan dat voedingssupplementen nog steeds populair zijn onder de Nederlandse bevolking en dat meer dan de helft van de Nederlanders voedingssupplementen gebruikt.

Magnesium werd verkozen tot het Supplement van het Jaar 2023, gevolgd door Vitamine D op de tweede plaats en Omega-3 op de derde plaats. Stemmers gaven aan dat magnesium voornamelijk wordt gebruikt voor spieren, slaap, rust en ontspanning, vanwege de wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten van het mineraal. Magnesium ondersteunt veel functies in het lichaam, zoals het behouden van soepele en sterke spieren, de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen en het behoud van sterke botten en tanden. Het is dan ook begrijpelijk dat magnesium terecht in de schijnwerpers staat.

Vitamine D op de tweede plaats

Vitamine D werd tweede vanwege de rol bij het behoud van sterke botten en tanden, spierkracht en weerstand. Ons lichaam kan vitamine D zelf aanmaken onder invloed van zonlicht, maar niet iedereen in Nederland maakt voldoende vitamine D aan. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen om het hele jaar door vitamine D supplementen te slikken.

Omega-3 op derde plaats

Omega-3 eindigde op de derde plaats. De essentiële vetzuren omega-3 zijn een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen en dragen bij aan een goede bloeddruk en een normaal vetgehalte in ons bloed. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vis te eten om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen, maar uit de nieuwste RIVM Voedselconsumptiepeiling blijkt dat ongeveer 70% van de volwassenen dit niet haalt. Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren zijn daarom een goed alternatief als je niet voldoende vis eet.

Uit de enquête blijkt ook dat veel stemmers voedingssupplementen gebruiken ter ondersteuning van hun gezondheid, terwijl anderen voedingssupplementen gebruiken als aanvulling op voeding, op advies van een professionele hulpverlener of vanwege medicijngebruik. Het is goed om te zien dat Nederlanders bewust met hun gezondheid bezig zijn en hierbij gebruik maken van voedingssupplementen om hun gezondheid te ondersteunen.

In conclusie toont de enquête van het IVG aan dat magnesium, vitamine D en omega-3 momenteel de meest populaire voedingssupplementen zijn onder de Nederlandse bevolking. Het is belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezonde voeding en levensstijl, maar kunnen wel een waardevolle aanvulling zijn voor het behoud van een goede gezondheid.