Het belang van enzymen voor je spijsvertering

Wellicht sta je er niet elke dag bij stil, maar een goede spijsvertering is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Uiteraard zijn ook andere factoren van invloed, maar het credo ‘Een goede gezondheid begint in je darmen’ is 100% waar. Toch is onze spijsvertering nog te vaak een onderschoven kindje dat maar weinig aandacht krijgt. Want een soepele spijsvertering is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig is er het nodige aan te doen! Wij leggen het je uit.

Goede opname van voedingsstoffen

Gezonde voeding is van groot belang voor onze spijsvertering. Voedingsstoffen worden omgezet in energie en bouwstoffen voor het lichaam. Een slechte spijsvertering betekent vaak dat je lichaam die voedingsstoffen slecht kan opnemen. Dit heeft nadelige gevolgen voor alle processen in je lichaam, waardoor je je al snel niet zo lekker voelt. Zodra je spijsverteringstelsel onder druk staat, heeft dat effect op de werking van organen zoals je maag, darmen maar ook galblaas en alvleesklier.

Oorzaken van een verminderde spijsvertering

Een veelvoorkomende aanleiding voor verminderde spijsvertering is je manier van leven en/of eten. Stress en onvoldoende slapen kunnen een ongunstig effect hebben op je darmwerking. Ook te snel en te grote hoeveelheden eten is niet fijn voor je spijsverteringstelsel. Daarnaast verdragen onze darmen irriterende stoffen als alcohol, cafeïne houdende dranken en scherpe specerijen vaak niet goed.

‘Spijsvertering? Zit er niet mee in je maag!'

Wat doen enzymen voor je spijsvertering?

Wist je dat spijsverteringsenzymen essentieel zijn voor een goede spijsvertering? Wanneer het voedsel de maag verlaat en de dunne darm binnenkomt, worden er verschillende spijsverteringssappen toegevoegd. Die vloeistoffen bevatten enzymen. Enzymen verwerken het voedsel dat we consumeren tot voedingsstoffen, die het lichaam vervolgens kan gebruiken. Een goede vertering zorgt dus voor voldoende vorming van enzymen en een betere opname van essentiële voedingsstoffen.

Belangrijkste enzymen in de dunne darm

De alvleesklier scheidt drie enzymen in de dunne darm af: amylase, protease en lipase. Amylase verteert koolhydraten zoals zetmeel uit aardappelen en pasta maar ook uit geraffineerde suikers. Proteasen helpen het lichaam eiwitten uit bijvoorbeeld vlees, vis en eieren af te breken tot bouwstenen die worden gebruikt voor het vormen en onderhouden van lichaamsweefsel. Lipasen helpen het lichaam vet af te breken en verhogen de opname van vetoplosbare vitamines A, D, E en K. 

Enzymen in supplementen: waar moet je op letten?

Supplementen kunnen helpen om je spijsvertering in balans te houden. Spijsverteringsenzymen ondersteunen zowel je maag als je darmen. Daarom is de beste keuze meestal een complex van vet-, eiwit- en koolhydraatsplitsende enzymen. Op die manier ondersteun je je gehele spijsvertering. Kies bij voorkeur een gluten- en koemelkvrij supplement, omdat deze voedingsstoffen de spijsvertering kunnen verstoren. Neem een enzymensupplement tijdens of direct na de maaltijd met water in.

Golden Naturals Spijsverteringsenzymen is een enzymen-, kruiden- en probioticapreparaat met gepatenteerde DigeZyme® spijsverteringsenzymen zoals amylase, lactase, cellulase, lipase en protease. Daarnaast is dit product verrijkt met probiotica.