Goede probiotica, wat is dat?

Probiotica zijn gunstige bacteriën die van nature in ons spijsverteringsstelsel (mond, maag, darmen) voorkomen. Daar helpen ze ons lichaam bij het verteren van voedsel. Probiotica komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald ‘voor het leven’. Probiotica zorgen ervoor dat we een goede darmflora hebben én houden. Je zou ze kunnen beschouwen als onmisbare schoonmakers en bewakers van onze darmen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een normale spijsvertering en stoelgang.

Welke vormen probiotica zijn er?

De nuttige probiotica-bacteriën zitten van nature in probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir. Er zijn ook veel goede probiotica in supplementvorm verkrijgbaar. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren. Zo zijn er verschillende probiotica-producten voor specifieke groepen, zoals baby’s, kinderen of probiotica voor tijdens de zwangerschap. Probiotica zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Denk aan (kauw)tabletten, capsules en poeder.

Wat zeggen ‘stammen’ over probiotica?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een probiotica-product met meerdere stammen effectiever is dan een product met slechts één stam. Elke darmflora is uniek, maar de bacteriën in een goed probiotica-supplement komen meestal overeen met de belangrijkste bacteriestammen die bij een mens in grote getalen in de darm voorkomen, zoals Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis en Lactobacillus rhamnosus. Dit zijn verreweg de meest bekende ‘superstammen’ die veelvuldige onderzocht en beschreven zijn in wetenschappelijke studies en publicaties. Alle probiotica-producten van Golden Naturals zijn samengesteld uit meerdere stammen waaronder de bovengenoemde superieure stammen.

Nuttige cofactoren bij probiotica

Aan de probiotica-producten van Golden Naturals zijn diverse nuttige cofactoren toegevoegd. Een daarvan is prebioticum (inuline). Prebiotica worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm, dit proces heet fermentatie. In feite dienen prebiotica als voedsel voor die bacteriën. Met name de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de darm wordt hiermee gestimuleerd én ze hebben een betere overlevingskans. De combinatie van pre- en probiotica noemen we synbiotica.
Ter ondersteuning van het immuunsysteem bevatten onze probiotica-producten ook vitamine C, en vitamine A dat goed is voor de slijmvliezen.

Houdbaarheid en levensvatbaarheid van probiotica-producten

Veel probiotica-supplementen zijn in poedervorm en verpakt in een (grote) pot, waardoor bij elke opening de inhoud wordt blootgesteld aan licht, lucht en vocht. Dit kan ervoor zorgen dat de overlevingsduur van de bacteriën afneemt. Het geavanceerde productieproces van Golden Naturals zorgt ervoor dat de probiotica-capsules in de gesloten verpakking lang houdbaar zijn, ook buiten de koelkast. We hebben gekozen voor een verpakking die de inhoud beschermt tegen de invloeden van lucht, licht en vocht. Daarnaast is de verpakking hermetisch afgesloten met een luchtdicht aluminium seal. Dit waarborgt de levensvatbaarheid van de bacteriestammen.

Maagsapresistente capsules

Hoe voorkom je dat de bacteriën allemaal overlijden in ons maagzuur voordat ze de darmen bereiken? Ook daar is aan gedacht! Alle probiotica-producten van Golden Naturals zitten in gebruiksvriendelijke, maagsapresistente capsules. Dat betekent dat de werkzame bestanddelen niet worden aangetast door maagzuur en onbeschadigd op de plaats van bestemming aankomen: de darmen.