Goede probiotica, wat is dat?

Probiotica zijn niet meer weg te denken uit de zelfzorgbranche en behoren tot de top 5 van favoriete en meest gekochte supplementen. Maar wat zijn nou precies probiotica? Waarom zou je kiezen voor een probioticum-supplement; wat is het nut en wat zijn de voordelen? Waar moet je op letten als je een probioticum-product koopt? En wat is het verschil tussen pre- en probiotica? Wij vertellen je het allemaal in deze blog.

Wat zijn probiotica en wat is de betekenis van probiotica?

Probiotica zijn gunstige bacteriën die van nature in ons spijsverteringsstelsel (mond, maag, darmen) voorkomen. Daar helpen ze ons lichaam bij het verteren van voedsel. Probiotica komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald ‘voor het leven’. Probioticum is de enkelvoudvorm en komt als term ook vaak voor, daarom gebruiken wij beide termen. Probiotica zorgen ervoor dat we een goede darmflora hebben én houden. Je zou ze kunnen beschouwen als onmisbare schoonmakers en bewakers van onze darmen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een normale spijsvertering en stoelgang.

Waar zit probioticum / probiotica in?

De nuttige probiotica-bacteriën zitten van nature in probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir. Om meer goede bacteriën binnen te krijgen waar je darmen blij van worden, is het slim om dat soort voeding (meer) te eten. Als aanvulling op die voeding, zijn er ook veel goede probiotica in supplementvorm verkrijgbaar. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren. Zo zijn er verschillende probioticum-producten voor specifieke groepen, zoals baby’s, kinderen of probiotica voor tijdens de zwangerschap. Probiotica / probioticum zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Denk aan (kauw)tabletten, capsules en poeder.

Wat zeggen ‘stammen’ over een probioticum?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een probioticum-product met meerdere stammen effectiever is dan een product met slechts één stam. Elke darmflora is uniek, maar de bacteriën in een goed probiotica-supplement komen meestal overeen met de belangrijkste bacteriestammen die bij een mens in grote getalen in de darm voorkomen, zoals Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis en Lactobacillus rhamnosus. Dit zijn verreweg de meest bekende ‘superstammen’ die veelvuldige onderzocht en beschreven zijn in wetenschappelijke studies en publicaties. Alle probioticum-producten van Golden Naturals zijn samengesteld uit meerdere stammen waaronder de bovengenoemde superieure stammen.

Het verschil tussen prebiotica en probiotica

Aan de probiotica-producten van Golden Naturals zijn diverse nuttige cofactoren toegevoegd. Een daarvan is prebioticum (inuline). Prebiotica worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm, dit proces heet fermentatie. In feite dienen prebiotica als voedsel voor die bacteriën. Met name de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de darm wordt hiermee gestimuleerd én ze hebben een betere overlevingskans. De combinatie van pre- en probiotica noemen we synbiotica.
Ter ondersteuning van het immuunsysteem bevatten onze probioticum-producten ook vitamine C, en vitamine A dat goed is voor de slijmvliezen.

Houdbaarheid en gebruik van probioticum-producten

Wellicht vraag je je af hoe vaak je probiotica moet gebruiken en hoe lang je product houdbaar is. De aanbevolen gebruiksaanwijzing en dosering vind je altijd op het etiket. Veel probiotica-supplementen zijn in poedervorm en verpakt in een (grote) pot, waardoor bij elke opening de inhoud wordt blootgesteld aan licht, lucht en vocht. Dit kan ervoor zorgen dat de overlevingsduur van de bacteriën afneemt. Het geavanceerde productieproces van Golden Naturals zorgt ervoor dat de probiotica-capsules in de gesloten verpakking lang houdbaar zijn, ook buiten de koelkast. We hebben gekozen voor een verpakking die de inhoud beschermt tegen de invloeden van lucht, licht en vocht. Daarnaast is de verpakking hermetisch afgesloten met een luchtdicht aluminium seal. Dit waarborgt de levensvatbaarheid van de bacteriestammen.

Beste probiotica in maagsapresistente capsules

Er zijn talloze probioticum-producten verkrijgbaar. Daardoor vind je het misschien lastig om te bepalen wat voor jou het beste probioticum is. Wij adviseren je om te letten op de ‘verpakking’ van de probiotica. En dan bedoelen we niet alleen het etiket (altijd goed om te lezen!), maar ook in wat voor omhulsel de probiotica zit. Want hoe voorkom je dat de goede bacteriën in probiotica allemaal overlijden in ons maagzuur voordat ze de darmen bereiken? Daar heeft Golden Naturals iets op bedacht! Alle probioticum-producten van Golden Naturals zitten in gebruiksvriendelijke, maagsapresistente capsules. Dat betekent dat de werkzame bestanddelen niet worden aangetast door maagzuur en onbeschadigd op de plaats van bestemming aankomen: de darmen. En daar worden ze (we) blij van!