GLA in borage- en teunisbloemolie: welke past het best bij jou?

Dat hormonen een grote invloed kunnen hebben op ons humeur is bekend. Door de wisselende hormoonhuishouding tijdens de menstruatiecyclus kunnen vrouwen last krijgen van prikkelbaarheid of gevoeligheid van de borsten. Spelen jouw hormonen op rondom je maandelijkse cyclus? Dan kan borage- of teunisbloemolie van Golden Naturals een goede ondersteuning zijn. Wat is precies het verschil tussen beide bloemen? Wat zijn de werkzame stoffen in deze producten? En wanneer gebruik je ze?

Boragebloem is de rijkste GLA-bron

De borageplant (Borago officinalis) is een bekend, ruwharig kruid met blauwe bloemen. De bloemen zijn eetbaar en worden regelmatig gebruikt in gerechten. Deze smaken een beetje naar komkommer, vandaar dat de bijnaam van de bloem komkommerkruid is. De borageplant is van oorsprong afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee en vervolgens verspreid over Europa en Noord-Amerika. De bloemen zijn rijk aan choline, glucose, fructose, aminozuren en tanninen. De zaden bevatten vooral proteïnen en een olie die rijk is aan gammalinoleenzuur (GLA). Borage-olie is de rijkste natuurlijke bron van gammalinoleenzuur (GLA).

Borage gevaarlijk?

Hier kunnen we kort over zijn: borage is niet gevaarlijk voor consumptie. Soms zijn er twijfels over de veiligheid van borage. Dat komt omdat het kruid bepaalde gifstoffen bevat om zichzelf te beschermen tegen vijanden. Veel kruiden en planten doen dit. Onderzoek wijst echter uit dat deze hoeveelheden dusdanig laag zijn dat ze geen gevaar vormen voor consumptie van borage. Bovendien wordt borage-olie gewonnen uit de zaden van de bernagieplant door middel van koude persing. Tijdens dit proces wordt de olie gezuiverd van alle mogelijk schadelijke stoffen. Hierdoor voldoet de olie ruimschoots aan de wettelijk gestelde norm en zijn supplementen met borage-olie veilig te gebruiken.

Teunisbloem

De teunisbloem (Oenothera biennis) is een kruid dat verwant is aan het wilgenroosje en staat bekend om haar mooie gele bloemen. Van oorsprong komt de teunisbloem uit Noord- en Zuid-Amerika. De bloemen openen tussen 6 en 7 uur ’s avonds. Daarom heeft de teunisbloem de bijnaam ‘Nachtkaars’ en de Engelse naam ‘Evening Primrose’. De bloemen ruiken heerlijk, een beetje citroenachtig. Hoewel ze niet eetbaar zijn, kan uit de zaden een olie worden onttrokken die rijk is aan gammalinoleenzuur (GLA).

Wat is gammalinoleenzuur (GLA)?

Gammalinoleenzuur (GLA) is een meervoudig onverzadigd omega 6-vetzuur dat helaas nauwelijks in onze voeding voorkomt. Gelukkig kan het lichaam zelf GLA aanmaken uit (cis)linolzuur. Linolzuur krijgen we ruim voldoende binnen via onze voeding en vind je veel terug in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Toch zijn er relatief weinig voedingsmiddelen waar je GLA uit kunt halen. Daarom is een supplement met borage-olie vaak een welkome toevoeging aan je voedingspatroon!

Borage-olie: hoog GLA-gehalte uit plantaardige bron

Wat doet GLA voor je gezondheid?

GLA heeft diverse gezondheidsvoordelen. Het kan namelijk worden omgezet in andere onverzadigde vetzuren, zoals prostaglandinen en leukotriënen. Dit zijn hormoonachtige stoffen die diverse processen in het lichaam reguleren*. Je kunt dan denken aan de weerstand, spijsvertering en hersenfuncties. Ook helpen ze de hormoonhuishouding in balans te houden*. Prostaglandinen helpen bijvoorbeeld bij het behouden van een regelmatige menstruatie. Bovendien ondersteunen ze bij ongemakken voorafgaand aan en tijdens de menstruatie*. Maar dat is niet alles: GLA vitaliseert ook de huid en beschermt deze tegen veroudering*. Het ondersteunt namelijk het natuurlijke vermogen van de huid om vocht vast te houden. Het voedt de huid van binnenuit en helpt de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden. De huid blijft er daardoor glad en stralend uitzien.

Welke supplementen bevatten GLA?

Soms loopt de omzetting van linolzuur naar GLA niet optimaal. Dit heeft verschillende oorzaken zoals een (te) hoge consumptie van transvetzuren, verzadigde vetten, suiker, alcohol en koolhydraten. Deze factoren kunnen leiden tot een bovengemiddelde behoefte aan GLA. Dan kan het zinvol zijn om dit aan te vullen met een supplement. Teunisbloemolie en borage-olie zijn een van de rijkste bronnen van GLA. De meeste plantaardige oliën bevatten namelijk een stuk minder van dit essentiële zuur. Uit de zaden van de boragebloem en de teunisbloem wordt olie geperst en gebruikt in GLA-supplementen in capsulevorm. Borage-olie bevat meer GLA dan teunisbloemolie. Dit verschil zie je terug in de hoeveelheid mg GLA per capsule die bij borage-olie hoger is. Bij gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren zoals GLA is het aan te bevelen voldoende vitamine E in te nemen, een vetoplosbare antioxidant.

Golden Naturals Borage Olie 1000 mg 200 mg GLA

Borage-olie van Golden Naturals bevat per softgel capsule 1000 mg zuivere borage-olie, waarvan 20% GLA. Eén capsule borage-olie levert 200 mg GLA. Om de vetzuren tegen oxidatie te beschermen is per capsule 10 mg vitamine E toegevoegd. Biotine is goed voor de huid en vitamine B6 is goed voor de hormoonbalans.

Golden Naturals Teunisbloemolie 1300 mg

Teunisbloemolie van Golden Naturals bevat 1300 mg teunisbloemolie waarvan 9% GLA. Aan dit product zijn ook biotine en vitamine B6 toegevoegd. Biotine is belangrijk voor de huid en vitamine B6 is goed voor de hormoonbalans.


*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.