De veiligheid van vitamine B6

We krijgen bij Golden Naturals regelmatig vragen over de inname en veiligheid van vitamine B6. Dat vitamine B6 in hoge doseringen soms gezondheidsrisico’s oplevert, staat inmiddels vast. Sinds oktober 2018 geldt er daarom een maximum van 21 mg vitamine B6 per dag in voedingssupplementen. Hoe zit dat precies, en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel vitamine B6 binnenkrijgt? Wij leggen het je uit.

Stapeling in bloed en weefsels

Vitamine B6 krijgen we voornamelijk binnen via onze voeding, soms aangevuld met supplementen. Het is een wateroplosbare vitamine die je normaal gesproken probleemloos uitplast als je er te veel van binnenkrijgt. Toch krijgen sommige mensen last van bijwerkingen door een teveel aan vitamine B6. Dat ligt niet aan de vitamine, maar aan de individuele capaciteit van het lichaam om het overschot te kunnen uitscheiden. Sommige mensen kunnen B6 niet afvoeren via de nieren, waardoor het in het bloed of in de weefsels wordt ‘gestapeld’. Dit kan leiden tot een verhoogde waarde in het bloed. Dit gebeurt soms zelfs zónder het slikken van extra vitamine B6.

Wat zijn de risico’s

Een overschot aan vitamine B6 (met name pyridoxine) kan sensorische polyneuropathie veroorzaken: prikkeling in handen en voeten, doof gevoel, verminderde tastzin, wankelend lopen. Dit gebeurt met name bij langdurige inname van ten minste 500 milligram (mg) vitamine B6 per dag. Neuropathische klachten, zoals een branderig en/of tintelend gevoel in het lichaam, komen incidenteel voor bij een lagere dosis, vooral wanneer naast vitamine B6 geen vitamine B-complex wordt ingenomen. Het is belangrijk om bij symptomen van sensorische (poly)neuropathie direct te stoppen met de inname van hoge doseringen B6. De klachten verdwijnen daarna vrijwel altijd binnen een paar maanden.

Bioactieve vorm van B6 in Golden Naturals-producten

Naast de werking van vitamine B6 op onder andere het bevorderen van de energiestofwisseling en functioneren van het geheugen, is het ook een nuttige ‘hulpstof’ voor vele andere ingrediënten. Daarom vind je vitamine B6 terug in veel producten van Golden Naturals. Nagenoeg alle producten bevatten vitamine B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat (P5P). In tegenstelling tot de bovengenoemde pyridoxinevorm hoeft deze bioactieve vorm niet meer te worden omgezet: het lichaam kan het dírect opnemen. Het risico op toxische belasting en neuropathische klachten is hierdoor nihil. Dankzij de snelle opname is de werkzaamheid optimaal en volstaat een lage dosering. Dit verkleint de kans op stapeling van vitamine B6 aanzienlijk. Al onze producten met vitamine B6 voldoen aan de wettelijke norm van 21 mg en zijn daardoor veilig in gebruik.

Scherp op je inname van vitamine B6

Op het etiket vind je de samenstelling van het product en de hoeveelheid vitamine B6 die er in zit. Ook staat er altijd een wettelijk verplichte waarschuwing voor gebruik van B6 door kinderen. Om de hoeveelheid vitamine B6 die je door supplementen binnenkrijgt vast te stellen, raden we je aan de hoeveelheden in dagdoseringtabel op de etiketten bij elkaar op te tellen. Kom je er niet uit, of heb je vragen? Uiteraard kun je dan altijd contact opnemen met onze klantenservice, wij helpen je graag!