Wat doet de wintertijd met ons?

Het is een hot item in Europa: liever altijd wintertijd, altijd zomertijd of gewoon alles bij het oude laten? Hoe die beslissing ook uitpakt, op 28 oktober gaat de klok weer een uurtje achteruit. Voor veel mensen maakt het weinig uit, maar sommigen hebben wel degelijk last van de overgang van zomer- naar wintertijd. Welke ongemakken kan dat uurtje extra slaap nou met zich mee brengen? En wat is eraan te doen?

Biologische klok

Dat ene uurtje lijkt niet zoveel, maar kan wel degelijk impact hebben op je bioritme. Sommige mensen raken flink ontregeld door het tijdsverschil. Hun biologische klok is een paar dagen van slag waardoor ze last hebben van vermoeidheid, slecht slapen en een humeur van 20 graden onder nul. Als je er gevoelig voor bent, voelt de week nadat de klok is verzet als een mini-jetlag. 

Melatonine verlicht

Melatonine is een wonderstofje dat kan helpen tegen zo’n mini-jetlag. Wanneer het ’s avonds begint te schemeren, geeft melatonine vanuit de pijnappelklier een seintje naar de hersenen dat het tijd is om te gaan slapen. Melatonine zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen en ook de bloeddruk en de lichaamstemperatuur dalen. Daarnaast draagt het bij tot de verlichting van jetlagverschijnselen, wanneer je een product gebruikt dat minimaal 0,5 mg melatonine bevat. Producten met 1 mg melatonine verminderen de tijd die nodig is om in slaap te vallen.

Altijd zomer- of altijd wintertijd?

De Europese Commissie liet onlangs weten dat landen zelf mogen bepalen of ze permanent in de zomer- of wintertijd willen leven. Het kabinet worstelt met deze kwestie en schuift de beslissing nog even voor zich uit. Onder het Nederlandse volk lopen de meningen uiteen en ook deskundigen op het gebied van neurologie en slaap zijn het niet altijd met elkaar eens. Op 31 maart 2019 moet het kabinet eruit zijn…wordt vervolgd! 

Tips om de wintertijd door te komen

Tip 1: Ga bewust om met licht, vang voldoende zonlicht op wanneer de zon schijnt;
Tip 2: Zorg voor rituelen in de avond, dit zorgt ervoor dat je rustig en ontspannen bent;
Tip 3: Let op je voeding;
Tip 4: Beweeg!

Ben je op zoek naar wat ondersteuning in de wintertijd? Bekijk dan hier ons assortiment met slaap ondersteunende supplementen. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op!