NIEUW: Vitamine B12 3000 mcg met drie natuurlijke vormen van B12

Golden Naturals voegt een nieuw product toe aan de vitamine B12-serie: Vitamine B12 3000 mcg. Een toegankelijke en gunstig geprijsde ‘in-betweener’ samengesteld uit drie natuurlijke vormen van vitamine B12: methylcobalamine, adenosylcobalamine en hydroxocobalamine. Naast de ‘onderhoudsdosering’ met 1000 mcg en de hoog gedoseerde 6000 mcg biedt deze introductie meer keuzevrijheid in B12-producten. In deze blog vertellen we je meer!

Wat is vitamine B12?

Met haar intens rode kleur is vitamine B12 een opvallende vitamine. Vitamine B12 is de enige in wateroplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen. Ons lichaam is dus in staat om een reservevoorraad aan te leggen voor ‘slechtere tijden’, wonderlijk hè? Van alle vitaminen heeft vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, de grootste en meest ingewikkelde molecuulstructuur. Vitamine B12 komt in verschillende vormen voor: methyl-, adenosyl-, hydroxo- en cyanocobalamine. Methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd) zijn de biologisch actieve vormen van vitamine B12.  

Waarom heb je vitamine B12 nodig?

Vitamine B12 heeft diverse belangrijke functies in het lichaam. De bekendste en belangrijkste is dat het helpt bij vermoeidheid en dat het de natuurlijke energie in het lichaam activeert. Daarnaast is het goed voor het geheugen en het concentratievermogen en draagt het bij aan het behoud van een normale functie van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. We hebben vitamine B12 ook nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. De bacteriën in ons darmstelsel maken een kleine hoeveelheid aan, maar lang niet genoeg om in onze minimale behoefte te voorzien. De rest van de benodigde B12 moeten we dus uit voeding halen.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 komt vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees(waren), vis en eieren. Bij mensen die helemaal of bijna geen dierlijke producten gebruiken, zoals vegetariërs en veganisten, is er een grote kans op verhoogde behoefte aan vitamine B12. Dit geldt ook voor ouderen en mensen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor. Maar er zijn ook genoeg mensen die de vitaminen niet (meer) of onvoldoende uit voeding kunnen opnemen. Zij kunnen baat hebben bij een B12-supplement.

Hoeveel B12 heb je per dag nodig en wanneer kies je voor een supplement?

Een volwassene heeft circa 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je meestal voldoende binnen. Wie een verhoogde behoefte heeft aan vitamine B12, merkt dat meestal niet meteen: B12 is immers een van de weinige vitaminen die het lichaam kan opslaan en dus kun je een tijdje teren op de reservevoorraad. Als je B12-reserve op is, kun je bijvoorbeeld merken dat je minder energie hebt. Vitamine B12-suppletie kan worden ingezet in geval van een verhoogde behoefte en om een gezond vitamine B12-niveau te behouden.

Vitamine B12 3000 mcg met hydroxocobalamine

Vitamine B12 3000 mcg van Golden Naturals is een hoog gedoseerd en compleet product samengesteld uit drie natuurlijke vormen van vitamine B12: methylcobalamine, adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd) en hydroxocobalamine. Deze drievoudige samenstelling draagt in het bijzonder bij aan de opbouw en benutting van de vitamine B12-(reserve)voorraad in het lichaam. Hydroxocobalamine staat bekend als de ‘moedervorm’ van vitamine B12. In Nederland wordt meestal hydroxocobalamine gebruikt voor de vitamine B12-injecties (meestal in het bovenbeen). Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn biologisch actieve vormen van B12 die direct door de lichaamscellen benut kunnen worden. De minimale hoeveelheid hulpstoffen en hoge concentratie vitamine B12 resulteert in snelle opname via het slijmvlies in het bloed. Veel andere vitamine B12-suppletie bevat cyanocobalamine, een synthetische, niet natuurlijke vorm die het lichaam eerst moet omzetten voordat het effect heeft. Het voordeel van een supplement met biologisch actieve bestanddelen, is dat het lichaam de werkzame stoffen direct kan opnemen. Aan de makkelijk in te nemen zuigtabletten van Golden Naturals Vitamine B12 3000 mcg zijn ook de actieve vormen van vitamine B6 en foliumzuur (folaat) toegevoegd, voor extra energie bij vermoeidheid.