Veilig hardlopen tijdens de donkere dagen

Hardlopers zijn er in alle soorten en maten: kilometervreters, snelheidsmonsters, einzelgängers, gezelligheidslopers, mooi weer-lopers en door-weer-en-windlopers. Én professionals die zich ongeacht de weersomstandigheden aan een strak trainingsschema moeten houden. Ondanks de steeds mildere winters, ontkomen we niet aan kille en vooral donkere dagen. Hoe kun je je als hardloper hier het beste op voorbereiden?

Zorg voor zichtbaarheid!

Of je nu in een drukke stad loopt, of op een onverlichte weg in de polder: goed zichtbaar zijn is letterlijk van levensbelang. Vooral in slecht verlichte gebieden en onoverzichtelijke situaties kunnen de gevolgen groot zijn als andere weggebruikers je over het hoofd zien. Dat voorkom je met bijvoorbeeld een lichtgevend hesje, knipperende bandjes om je arm of lichtjes op je hoofd. Hardloopkleding en -schoenen hebben ook steeds vaker reflecterende elementen die ervoor zorgen dat andere weggebruikers je (beter) zien.

Slecht weer bestaat niet

Slecht weer bestaat niet, slechte hardloopoutfits wél. Je kunt je op iedere omstandigheid kleden. Het mooie van hardlopen is dat je doorgaans snel en gemakkelijk warm wordt. Soms is het even bibberen bij het opstarten, maar al gauw gaat de interne ‘kachel’ branden. Twee lagen kleding (thermolaag en longsleeve runningshirt) zijn meestal voldoende. Met meer kleding krijg je het al gauw te heet. Bij fikse koude wind is een dun windjackje een fijne ‘dekmantel’. Goede hardloopkleding beschermt en houdt je warm, en zorgt ervoor dat je na een training nog heerlijk een paar uur nagloeit.

Grip op verse vlokken

Zijn het echt winterse taferelen met sneeuw of ijzel? Draag bij ijzel altijd schoenen met goede grip. Zoek fietspaden op waar goed gestrooid is om te voorkomen dat je wegglijdt. Zijn het vers gevallen sneeuwvlokken? Ga dan vooral de natuur in! In verse sneeuw heb je prima grip. Eventueel kun je Yaktrax onder je schoenen binden, waardoor je met een zekerder gevoel loopt. Niks mooiers dan het geluid van jouw passen in de maagdelijke sneeuw. Als je geluk hebt, spot je misschien nog een hert of wild zwijn. Die vallen extra op in het witte landschap.

Geniet ervan!

Kim Dillen Door Kim Dillen, marathonloper