Rust is óók training

Wist je dat alleen maar meer, harder en vaker sporten helemaal niet de meest effectieve manier is om je (trainings)doelen te behalen? Rust nemen is minstens zo belangrijk. Rust geeft je lichaam de tijd om te herstellen van je training of wedstrijd. In deze blog vertel ik je meer over het belang van een goed herstel voordat je opnieuw gaat sporten.

Rust zorgt voor betere prestaties

Trainingen hebben alleen nut als je ook intervallen van rust inbouwt. Rust nemen hoort net zo goed bij je training. Tijdens iedere training belast je je spieren en kraakbeen. Het is belangrijk om beschadigd spierweefsel weer op te bouwen, kraakbeen te herstellen en je bloedwaardes weer op een niveau te laten komen dat past bij prestatieverbetering. Ja, je leest het goed: prestatieverbetering. Geen rust nemen, betekent geen prestatieverbetering. En op termijn misschien zelfs achteruitgang van je prestaties. Verbetering kan alleen ontstaan als je je lichaam voldoende tijd geeft om te herstellen.

Blijf bewegen!

Gemiddeld heb je ongeveer 48 tot 72 uur nodig om voldoende te herstellen. Dit is uiteraard afhankelijk van de soort training en de intensiviteit. Maar ook je persoonlijk herstelvermogen en de mate waarin je lichaam getraind is, spelen een rol. Goed om te weten: tijdens rustdagen hoef je heus niet stil te zitten. Integendeel, blijf bewegen! Zo zorg je ervoor dat bloed en zuurstof door het lichaam blijven stromen. Dit is van groot belang voor het herstelproces.

Supercompensatie: stijg boven jezelf uit

Aan het begin van een training heeft je lichaam een bepaald niveau. De zwarte lijn in de grafiek vertegenwoordigt die basis. Hier kun je boven of onder komen. De blauwe lijn is de standaard reactie van je lichaam als je start. Tijdens de training creëer je kleine scheurtjes in de spiervezels. Dit zorgt ervoor dat de spier minder belastbaar wordt en het niveau lager komt te liggen dan aan het begin van de training. Je lijf raakt immers vermoeid. Als je vervolgens gaat rusten, kunnen je spieren zich weer herstellen en kom je uiteindelijk bóven je startniveau uit: je wordt beter! Dit noemen we supercompensatie.

Grafiek Prestatieniveau - Supercompensatie

Balans is belangrijk

Ga je weer te vroeg trainen zonder dat je lichaam volledig hersteld is, dan loop je het risico om overtraind te raken. De balans tussen training en rust is in dit geval niet goed. Hierdoor kom je onder je startniveau terecht, afgebeeld als de rode lijn. Rust je te lang? Dan wordt je prestatieniveau niet slechter, maar ook niet beter. De training heeft dan geen effect gehad, zoals je ziet aan de gele lijn.

Luister naar je lichaam

Kortom: het is erg belangrijk om goed te kijken hoe jouw lichaam reageert. Welke type training is geschikt voor jou? Hoe lang heeft je lichaam nodig om te herstellen? Deze vragen moet je jezelf blijven stellen om optimaal te kunnen herstellen én presteren. De balans tussen rust en training is essentieel: van alleen trainen word je niét beter. Staat er een training gepland in je agenda, maar voel je je moe? Sla dan toch maar een keertje over.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.