Rode Gist Rijst-producten en citrinine: hoe zit dat eigenlijk?

Veel mensen die hun cholesterolspiegel op een gezond peil willen houden, gaan op zoek naar een natuurlijk zelfzorgmiddel als alternatief voor ‘reguliere’ hulpmiddelen. Verstandig, want een goed cholesterolgehalte is belangrijk voor de conditie van het hart en de bloedvaten. Dan kom je al snel uit bij rode gist rijst: een uitstekend alternatief voor chemische statines. Toch zijn er veel vragen over één specifiek bestanddeel in rode gist rijst: citrinine. Hoe zit dat precies? Wij leggen het je uit.

Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens dit proces wordt de bioactieve stof monacoline K gevormd: een belangrijk bestanddeel dat een gunstig effect heeft op het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K uit rood gefermenteerde rijst.

Wat is citrinine?

Citrinine is een natuurlijke schimmelgifstof. Het kan in talrijke producten voorkomen, zoals bonen, fruit, olijven, kruiden en specerijen. Ook rode gist rijst kan mogelijk citrinine bevatten. Tijdens het fermentatieproces kan citrinine worden gevormd wat schadelijk kan zijn voor de lever en nieren. Dit heeft geleid tot waarschuwingen voor citrinine in voedingssupplementen. Dit is uiteraard niet van toepassing op rode gist rijst-producten van Golden Naturals.

Citrinine-arm

Bij de productie van onze rode gist rijst-producten wordt de vorming van citrinine voorkomen. De garantie ‘100% citrinine-vrij’ is echter nooit helemaal te geven, dus dat doen we dan ook niet. Maar geen zorgen: de hoeveelheid citrinine in voedingssupplementen moet vanzelfsprekend altijd voldoen aan wettelijke eisen. De Europese wetgeving (Commissieverordening 2019/1901) schrijft voor dat het citrininegehalte in voedingsmiddelen maximaal 100 µg/kg mag zijn. De rode gist rijst-producten van Golden Naturals bevatten altijd minder dan 100 µg/kg citrinine. Bovendien wordt iedere Golden Naturals rode gist rijst-charge uitvoerig getest op citrinine, zodat je erop kunt vertrouwen dat het niet alleen citrinine-arm is, maar ook volledig veilig in gebruik (mits gebruikt volgens gebruiksaanwijzing).