Rode Gist Rijst-producten en citrinine: hoe zit dat eigenlijk?

Veel mensen die hun cholesterolspiegel op een gezond peil willen houden, gaan op zoek naar een natuurlijk zelfzorgmiddel als alternatief voor ‘reguliere’ hulpmiddelen. Verstandig, want een goed cholesterolgehalte is belangrijk voor de conditie van het hart en de bloedvaten. Dan kom je al snel uit bij rode gist rijst: een uitstekend alternatief voor chemische statines. Toch zijn er veel vragen over één specifiek bestanddeel in rode gist rijst: citrinine. Hoe zit dat precies? Wij leggen het je uit.

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst is gefermenteerde witte rijst met de schimmel Monascus purpureus. Monacoline K wordt gevormd wanneer rijst fermenteert: een biologisch actieve stof met veel gunstige eigenschappen. Extracten op basis van rode gist rijst worden al eeuwenlang in de Chinese traditie gebruikt als natuurlijk middel voor het behoud van een gezonde cholesterolspiegel. Let wel: een inname van meer dan 3 mg monacolinen per dag moet worden vermeden. De hoeveelheid monacoline K in supplementen moet daarom onder de 3 milligram per dagdosering zitten.

Wat is citrinine?

Citrinine is een natuurlijke schimmelgifstof. Het kan in talrijke producten voorkomen, zoals bonen, fruit, olijven, kruiden en specerijen. Ook rode gist rijst kan mogelijk citrinine bevatten. Tijdens het fermentatieproces kan citrinine worden gevormd wat schadelijk kan zijn voor de lever en nieren. Dit heeft geleid tot waarschuwingen voor citrinine in voedingssupplementen. Dit is uiteraard niet van toepassing op het rode gist rijst-product van Golden Naturals: Rode Gist Rijst & Q10.

Citrinine-arm

Bij de productie van onze rode gist rijst-producten wordt de vorming van citrinine voorkomen. De garantie ‘100% citrinine-vrij’ is echter nooit helemaal te geven, dus dat doen we dan ook niet. Maar geen zorgen: de hoeveelheid citrinine in voedingssupplementen moet vanzelfsprekend altijd voldoen aan wettelijke eisen. De Europese wetgeving (Commissieverordening 2019/1901) schrijft voor dat het citrininegehalte in voedingsmiddelen maximaal 100 µg/kg mag zijn. Golden Naturals Rode Gist Rijst & Q10 bevat 2,5 mg monacoline K per tablet en altijd minder dan 100 µg/kg citrinine. Bovendien wordt iedere Golden Naturals rode gist rijst-charge uitvoerig getest op citrinine, zodat je erop kunt vertrouwen dat het niet alleen citrinine-arm is, maar ook volledig veilig in gebruik (mits gebruikt volgens gebruiksaanwijzing).

Wil je meer informatie over citrinine of over ons Rode Gist Rijst-product? Neem contact op met onze binnendienst via info@goldennaturals.nl of telefoonnummer 0499-440222.