Moeite met slikken van tabletten en capsules? Lees onze tips!

Veel mensen hebben regelmatig moeite met doorslikken van pillen. De een heeft er meer last van dan de ander, maar weerstand tegen het slikken van grote tabletten en capsules ervaren veel mensen wel eens. Waarom zijn sommige tabletten zo groot? En wat kun je doen om het slikken gemakkelijker te laten gaan? Wij vertellen het je!

Veel werkstoffen in één

De belangrijkste reden dat sommige tabletten en capsules zo groot zijn, is eigenlijk vrij simpel: in veel supplementen zitten zó veel nuttige werkstoffen dat dit automatisch leidt tot een groter formaat. We kunnen de tabletten kleiner maken, maar dan zou de inhoud zó gering worden dat je er meer van moet slikken om het gewenste resultaat te krijgen. En dát gaat dan weer ten koste van het gebruiksgemak.

On(c)e a day

Over gebruiksgemak gesproken: keer op keer blijkt uit onderzoek dat veel consumenten het prettig vinden om hun supplementen op één (vast) moment van de dag te kunnen innemen. Wij noemen dat ‘once a day’. Daarnaast geldt voor de meeste mensen dat ze –begrijpelijkerwijs– graag zo min mogelijk (verschillende) supplementen willen hoeven slikken om toch een optimaal resultaat te bereiken. Het liefst dus één tablet/capsule per dag. Dat noemen we ‘one a day’. Consequentie van ‘one a day’ is dat je in één tablet of capsule álle benodigde werkzame stoffen in voldoende hoeveelheid moet ‘stoppen’. Dit heeft automatisch gevolgen voor het formaat.

Groefje in tablet

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waar dat groefje in veel tabletten voor dient. Dit maakt het makkelijker om de tablet in tweeën te breken. Voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van grote pillen of tabletten is dit een goede manier om de hoeveelheid beter behapbaar te maken.  

Pillensnijder

Naast het in tweeën breken door middel van het groefje, zijn er ook pillenvergruizers en pillensnijders op de markt. Als een tablet niet al te hard is, kun je hem zelf proberen te vergruizen met de onderkant van een (onbreekbaar) bakje of glas op een snijplank. Toch is dit verre van ideaal, omdat de pil kan wegschieten of dat je op een andere manier schade kan aanrichten. Gebruik in ieder geval nóóit een mes!

Kun je capsules ‘uit elkaar halen’?

Bij een capsule kun je vaak de twee helften uit elkaar halen en de poeder in een glas water of door je voeding oplossen. Alleen in het geval van probiotica kun je dit beter niet doen. Alle probioticaproducten van Golden Naturals zitten in speciale maagsapresistente capsules. Dat betekent dat de werkzame bestanddelen niet worden aangetast door maagzuur en onbeschadigd op de plaats van bestemming aankomen: de darmen. Om dit proces niet te doorbreken, raden wij je aan om een probioticacapsule in z’n geheel in te nemen. Wil je de capsule tóch graag uit elkaar halen? Neem dan de inhoud van de capsule bij voorkeur ’s ochtends op een lege maag met water in, of roer de poeder door de yoghurt of vla.

Beste manier om pillen door te slikken

De meest gebruikte methode om tabletten en capsules in te nemen, is met het hoofd een beetje achterover kantelen en zo de pil als het ware naar achteren te ‘gooien’. Klinkt logisch, je helpt de zwaartekracht immers een handje. Maar tegelijkertijd maak je je keelopening er juist kleiner mee. De beste manier om een (grote) capsule of tablet door te slikken is als volgt: neem eerst een slok water, maar slik het niet door! Stop de tablet in je mond, sluit je mond weer en slik het geheel in één keer rustig door. Gebruik altijd koud water, want warme drank kan ervoor zorgen dat de capsule gaat smelten voordat deze in je maag terechtkomt. Bovendien hebben sommige verbindingen in een tablet of capsule geen lekkere smaak.