Magnesium: een wondermineraal voor sporters

Je hebt ze vast wel eens gezien: turners die vlak voor ze hun ‘kunstje’ doen, hun handen inwrijven met een wit goedje. Dat is magnesium. Het maakt de handen stroef en geeft zo extra grip. Magnesium is niet alleen voor uitwendig gebruik: het mineraal is in vele vormen onmisbaar voor sporters. In deze blog vertellen we je er graag meer over.

Magnesium staat aan de basis van honderden biochemische processen in het lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij het behouden van sterke (hart)spieren en een goed geheugen. Magnesium is ook belangrijk voor de energieproductie, de zenuwfuncties en bot- en gebitsvorming. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de bloeddruk, bloedcirculatie, de overdracht van zenuwprikkels én de weerstand. Kortom, een hele lijst. Niet voor niets wordt magnesium ook wel het ‘wondermineraal’ genoemd. In 2018 is magnesium zelfs verkozen tot voedingssupplement van het jaar.

Hogere magnesiumbehoefte

Sporters hebben doorgaans een intensieve levensstijl die veel van hun lichaam vraagt.
Intensief en langdurig sporten verlaagt de magnesiumwaarde in het lichaam. Spieren hebben meer magnesium nodig en via zweet en urine verliezen sporters meer magnesium dan gemiddeld. Niet verrassend dus, dat de magnesiumbehoefte van sporters ongeveer 10 tot 20% hoger ligt. Een lage magnesiumwaarde kan leiden tot tekorten en klachten zoals spierkrampen. Dit kan uiteindelijk de fysieke prestatie verminderen. Zeker in periodes van extreme inspanning kiezen veel (top)sporters daarom voor magnesiumsupplementen.

Wat is de beste magnesium voor sporters?

De dagelijkse behoefte aan magnesium bedraagt 375 milligram voor volwassenen. Niet iedereen krijgt voldoende magnesium binnen via de voeding. Dit geldt vooral voor tieners en (top)sporters. Voor hen kunnen supplementen uitkomst bieden. Welke vorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren. Magnesiumcitraat is bijvoorbeeld een goed opneembare vorm van magnesium. Magnesium Citraat is belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel. Het helpt bij vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau. Het bevat naast magnesium ook vitamine B6 (pyridoxaal-5’-fosfaat) en taurine. Magnesium Bisglycinaat heeft grotendeels dezelfde kenmerken. Daarnaast ondersteunt magnesium bisglycinaat de geestelijke balans.

Benieuwd welk magnesiumsupplement het beste bij jou past? Laat je goed adviseren. Neem gerust contact met ons op!