Het beste van zink in voeding én tabletten!

Als je aan mineralen denkt, denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan ijzer of magnesium. Niet zo gek, want dit zijn veruit de meest bekende mineralen. Maar wist je dat zink ook een enorm veelzijdig en belangrijk mineraal is? Zó belangrijk, dat het vaak de ‘politieagent van je lijf’ wordt genoemd. Hoe dat zit, welke voeding zink bevat en wat dit mineraal kan doen voor je lichaam, vertellen we je in deze blog!

Zink is een multifunctioneel en onmisbaar mineraal voor tal van lichaamsfuncties. Het bevindt zich in alle lichaamsweefsels en concentreert zich met name in de celkern. Zink speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam, waaronder het celdelingsproces en de hormoonhuishouding. Maar dat is nog lang niet alles! We sommen de belangrijkste goede eigenschappen van zink voor je op:
positieve invloed op het immuunsysteem

  • goed voor het geheugen, leervermogen, concentratie en intelligentie
  • houdt je geest helder en helpt bij geestelijke inspanning en stress-momenten
  • helpt om scherp te zien, ook in het donker
  • goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten
  • draagt bij tot de instandhouding van normaal haar, sterke nagels en een gezonde huid
  • voor het behoud van een normaal celdelingsproces
  • voor een normale vruchtbaarheid van de vrouw
  • draagt bij aan de productie van zaadcellen van de man

Spoorelement

Zink is een ‘spoorelement’: een chemisch gebonden element in de voeding dat nodig is voor goede groei en functie van het lichaam. Spoorelementen zijn eveneens betrokken bij de normale opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ons lichaam kan mineralen (of spoorelementen) niet uit zichzelf aanmaken. Van een spoorelement heb je weliswaar maar een kleine hoeveelheid nodig, tóch is het belangrijk dat je dit voldoende uit je voeding haalt.

Voeding met zink

Een zinktekort komt gelukkig zelden voor, omdat je niet extreem veel nodig  hebt én omdat het in voldoende hoeveelheden in voeding zit. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je meestal genoeg zink binnen. Zink vind je in zowel dierlijke als plantaardige producten. Zink zit bijvoorbeeld in (rood) vlees, vis, schaal- en schelpdieren (oesters!), eidooiers en zuivelproducten. Ben je vegetariër of veganist? Dan kun je zink halen uit onder meer graanproducten zoals volkorenbrood, havermout, rijst, peulvruchten, knoflook, pompoenpitten, noten, champignons en olijven.

Zink: een multifunctioneel mineraal

Hoeveel zink heb je nodig en krijg jij genoeg zink binnen?

Eet je bovengenoemde producten niet of niet zo vaak? Dan is aanvulling op je dagelijkse voeding wellicht een goed idee. Een zinksupplement kan dan uitkomst bieden. De vastgestelde referentie-inname van zink is voor volwassen vrouwen 7 mg per dag en voor mannen 9 mg per dag.

De meerwaarde van zink bisglycinaat

Bij Golden Naturals is kwaliteit een topprioriteit, en dat zie je terug in de samenstelling van onze producten. In het geval van zink hebben we gekozen voor de vorm zink bisglycinaat. Deze vorm wordt bijzonder goed opgenomen door het lichaam. De tabletten van Golden Naturals Zink Bisglycinaat bevatten geen koper, zijn zonder allergenen én geschikt voor vegetariërs en veganisten. BioPerine® (Piper nigrum L. extract) draagt bij aan een betere en snellere opname in het lichaam.