Guido Vroemen en NatuSport vormen een goed team

“Door écht te luisteren naar sporters, bied je maatwerk”

Een indrukwekkend CV, dat van Guido Vroemen. Sportarts, medisch bioloog, inspanningsfysioloog en erkend triathlontrainer. Daarnaast is hij teamarts van de pro continentale wielerploeg Team Roompot – Nederlandse Loterij en begeleidt hij diverse andere (olympische) topsporters. Een gesprek met Vroemen over zijn visie op sportvoeding en supplementen en de samenwerking met NatuSport.

“Zo’n anderhalf jaar geleden ging Team Roompot zich verder oriënteren op het gebied van sportvoeding en supplementen. Mijn visie en expertise als teamarts was daarbij erg gewenst en zo kwam ik in contact met NatuSport. Hun productlijn was destijds nog vrij beperkt, maar in de loop van de tijd kwamen er –ook op basis van mijn input–  steeds meer supplementen zoals IJzer Complex en Multi Sport Gold bij. Onlangs hebben we daar sportvoeding aan toegevoegd waardoor NatuSport nu een compleet aanbod heeft.”

Herstel is key

“Bij duursporten zoals wielrennen en marathonlopen ligt de nadruk op ‘arbeid’: veel trainen, uren maken. Sporters verbranden daarbij enorm veel energie. Dat wat je verbruikt, moet je ook weer opbouwen. Herstel is dus ongelooflijk belangrijk. Dat doe je door het aanvullen van essentiële bouwstoffen. Als je 2 à 3 keer per week sport, kan dat prima met gezonde, gevarieerde voeding. Maar sport je élke dag intensief, dan kan je soms toch onvoldoende binnenkrijgen. Supplementen zijn dan een nuttige aanvulling.” 

Genoeg is genoeg

“Een veelvoorkomend misverstand is dat supplementen noodzakelijk zijn, én dat je er nooit genoeg van kan nemen. Dat klopt niet: in feite is het een voorzorgsmaatregel. Genoeg is genoeg. Té veel vitamines en mineralen binnenkrijgen is zeker ook niet goed. Bovendien ga je er niet harder van fietsen of lopen. Maar heb je een tekort, dan ga je wél langzamer. De basis is en blijft goede voeding en voldoende training.

Kennis en kunde

“De samenwerking met NatuSport vind ik erg prettig. We hebben regelmatig goed contact en er is wederzijds vertrouwen in en waardering voor elkaars kennis en kunde. NatuSport doet écht iets met mijn visie en inbreng; dat zie ik direct terug in de productontwikkeling. Uiteindelijk staan de wensen van de sporters centraal. Door daar écht naar te luisteren en ermee aan de slag te gaan, bied je maatwerk.”

Gedegen advies

“Het is mijn rol als sportarts en trainer/coach om zoveel mogelijk te testen: van de nieuwste materialen en innovatieve technieken tot verzorgingsproducten en dus ook supplementen en sportvoeding. Alleen dan kan ik mijn eigen mening vormen en een echt gedegen advies geven. Dat is niet voor niets: dagelijks krijg ik vragen van de sporters die ik begeleid. Niet alleen over training en prestaties, maar ook over voeding en herstel. Dan komt natuurlijk ook supplementen ter sprake. En aangezien ik overtuigd ben van de kwaliteit van de producten van NatuSport, wijs ik ‘mijn’ sporters dan op het aanbod van NatuSport en de voordelen ervan.”  

Gewoon lekker

“Het assortiment van NatuSport onderscheidt zich op het gebied van gebruikersgemak, innovatie, maximale opname en de natuurlijke samenstelling van de producten. Daar komt bij dat het inmiddels een compleet aanbod is, met zowel supplementen als sportvoeding. De producten zijn al erg goed, dus voor de nabije toekomst verwacht ik vooral finetuning op het gebied van gebruikersgemak, vorm en smaak. Het moet niet te veel ‘gedoe’ zijn en sportvoeding mag, hoe goed ook, geen weerstand oproepen. Het moet ook gewoon lekker zijn, anders werkt het niet.” 

Zeker zuiver

“Nóg belangrijker dan vorm en smaak is 100% zekerheid dat het product dat je consumeert dopingvrij is. Een supplement of gelletje kan nog zo goed zijn, en in een ‘zuivere’ fabriek worden gemaakt: als er geen keurmerk op staat, neem je als sporter toch een risico. Dat is puur de druk vanuit de buitenwereld op -met name- wielrenners. Zij worden minstens een keer per maand gecontroleerd op dopinggebruik. Zowel de supplementen als de sportvoeding van NatuSport zijn goedgekeurd door het NZVT (Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Dat keurmerk geeft sporters, coaches en (medisch) begeleiders zekerheid over de zuiverheid van producten. En dat willen we.”