Gezond recept | Kruidige geroerbakte bloemkoolroosjes met curcuma

Curcuma, weleens van gehoord? Doorgewinterde keukenprinsen en -prinsessen ongetwijfeld! Curcuma, ook wel geelwortel genoemd, is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa, die behoort tot de gemberfamilie. In de Oosterse keuken wordt curcuma vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven. Maar het is ook súpergezond! Niets voor niets behoren curcuma en curcumine dankzij de zeer brede werking tot de beste en bekendste kruiden in supplementen. Het draagt bij aan het behoud van soepele spieren en gewrichten en ondersteunt daarnaast het immuunsysteem en de mentale balans. Curcumine is het belangrijkste werkzame bestanddeel van kurkuma.

Combineer curcuma met zwarte peper

Slim én lekker dus, om regelmatig curcuma in je gerechten te verwerken! Wij hebben weer een heerlijk gezond recept voor je: kruidige geroerbakte bloemkoolroosjes met curcuma. Een gemakkelijk te bereiden bijgerecht voor vier personen. Curcuma wordt niet gemakkelijk in het bloed opgenomen, maar in combinatie met wat zwarte peper is dit probleem opgelost. Niet vergeten om die pepermolen erbij te pakken dus! Overigens kun je curcuma het beste niet rauw eten, in ieder geval niet te veel en te vaak. Dus als je de wortel gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je deze eerst kookt of meebakt. De bekende gele curcuma-poeder is gedroogd en heeft een hittebehandeling ondergaan en is dus niet rauw.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

  • 1 bloemkool (middelgroot)
  • 1 stuk gember van ongeveer 3cm
  • 1/2 tl curcuma (poeder)
  • 1 rode peper
  • 2 tl korianderzaad gemalen (Ketoembar)
  • 1 tl komijn gemalen (Djinten)
  • 1 el citroensap
  • bosje koriander
  • 1 tl garam masala
  • 1 flinke schep kokosolie
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • zwarte peper, vers uit de molen

Aan de slag!

Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom deze heel kort: ze mogen niet zacht worden, want dan vallen ze uit elkaar en wordt het papperig. Schil en rasp de gember. Snijd het pepertje in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens de peper in kleine reepjes. Gebruik hierbij handschoenen, anders moet je je de komende uren steeds opletten dat je niet in je ogen wrijft! Laat in een pan met dikke bodem de kokosolie smelten, blijf continu roeren terwijl je hierin de geraspte gember met de curcuma verwarmt. Als de geuren van de curcuma vrijkomen na een minuutje of 2, kun je het fijngesneden pepertje, het koriander- en komijnzaad toevoegen. Bak nog een paar minuutjes onder voortdurend roeren. Voeg de bloemkool toe en blijf roeren. Bak deze ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan het citroensap en de rest van de kruiden en het zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!

 

(bron: De Voedzame Keuken)