Betere én snellere opname door BioPerine®

BioPerine®, heb je daar wel eens van gehoord? Het is een krachtig extract uit de zwarte peper vrucht (Piper nigrum Linn) die voornamelijk groeit in Zuid-India. De kwetsbare peperbessen worden vlak voor de rijping geoogst en vervolgens door de zon gedroogd. Dit zorgt voor optimale rijpheid en kwaliteit. Aan veel producten van Golden Naturals is BioPerine® toegevoegd als natuurlijke hulpstof. Maar waarom precies? Wat is de functie van dit unieke ingrediënt in supplementen?

Piper nigrum kennen we allemaal als de alledaagse zwarte peper die in elk keukenkastje te vinden is. Maar wat niet iedereen weet, is dat zwarte peper ook eeuwenlang is gebruikt als heilzaam middel. In de 6000 jaar oude ayurvedische natuurtherapie is zwarte peper vooral bekend om het gunstige effect op het spijsverteringskanaal. Vele traditionele ayurvedische formules bevatten dan ook een speciaal mengsel van ingrediënten met zwarte peper. Na diverse wetenschappelijke studies en testen in de Verenigde Staten is BioPerine® in de huidige vorm een klinisch bewezen en gepatenteerd ingrediënt. Het bijzonder van BioPerine® is dat het de biologische beschikbaarheid van supplementen en voedingsstoffen aanzienlijk verbetert. Een zeer nuttige, natuurlijke hulpstof dus!

Piperine zorgt voor goede vertering

BioPerine® is een uitzonderlijk puur extract van piperine, het hoofdbestanddeel van zwarte peperkorrels. Piperine zorgt voor de kenmerkende scherpe smaak van peper en heeft positieve effecten op de gezondheid. De pittigheid van zwarte peper zorgt onder meer voor de aanmaak van extra maagzuur wat leidt tot een snellere en betere vertering van voedsel. Omdat BioPerine® een extract is, is het vele malen sterker dan ‘gewone’ zwarte peper.

Wat doet BioPerine®?

Zodra een voedingsstof wordt gecombineerd met BioPerine®, kan het lichaam méér van die voedingsstof absorberen. Dat zit zo: ons spijsverteringskanaal kan slechts een deel van de voedingsstoffen die we consumeren opnemen. Het nuttige gedeelte van een voedingsstof dat ons lichaam kan verteren, opnemen en gebruiken, noemen we de biologische beschikbaarheid. Om een voedingsstof op te nemen, is het noodzakelijk dat deze via de celwand van de darmcellen in de bloedbaan belandt. BioPerine® helpt deze darmcellen om beter te ontspannen waardoor nuttige voedingsstoffen gemakkelijker in de bloedbaan komen. Doordat BioPerine® de opname van vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten sterk bevordert, verhoogt het ook de invloed van voedingsstoffen en supplementen. En niet zo’n beetje! De gemiddelde toename is maar liefst 60%. Voorbeeld: een capsule van 500 milligram vitamine C heeft dezelfde werking als een capsule van 800 milligram, als deze wordt gecombineerd met 10 milligram BioPerine®. Een extra voordeel van toevoeging van BioPerine® aan supplementen is dat ze langer effect hebben in het lichaam.

BioPerine® verbetert de biologische beschikbaarheid van bijna alle voedingssupplementen.

Op welke stoffen heeft BioPerine® effect?

Toevoeging van BioPerine® heeft een gunstig effect op de opname van vrijwel álle supplementen. Naast alle aminozuren en mineralen verbetert de opname van onderstaande categorieën supplementen het sterkst:

  • plantenextracten: curcumine, 5-HTP, ginkgo biloba, groene thee, bèta-sitosterol, lycopeen e.v.a.
  • wateroplosbare vitaminen: thiamine (vit. B1), riboflavine (vit. B2), vitamine B6, B12, niacinamide, foliumzuur (folaat/vit. B11), vitamine C
  • vetoplosbare vitaminen: vitamine A, D, E en K, alfacaroteen, bètacaroteen

Van deze supplementen verbetert de opname gemiddeld met 40 tot 60%. B-vitaminen worden zelfs meer dan 100% zo goed opgenomen in combinatie met BioPerine®.

Alles-in-1 én veilig in gebruik

Onze aanbevolen dagelijkse dosering BioPerine® is 3 à 5 mg, samen met de in te nemen supplementen. Aan nagenoeg alle producten van Golden Naturals is al BioPerine® toegevoegd. Een apart supplement slikken is daardoor niet meer nodig. Ondanks de hoge concentratie is BioPerine® veilig voor je darmen en veroorzaakt het geen maagirritaties. Bij normale doseringen (tot maximaal 5 mg als toevoeging bij Golden Naturals-formules) kan BioPerine® probleemloos worden ingenomen. Het is wél belangrijk om op te letten met het gebruik van BioPerine® in combinatie met medicijnen. Deze kunnen namelijk (ongewenste) interacties hebben. Raadpleeg een professional als je hier vragen over hebt.