‘B12-bericht’ UMCG kort door de bocht

‘Ongefundeerd en onnodige stemmingmakerij’. Het nieuwsbericht van dinsdag 21 januari, waarin het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een onderzoek presenteert waaruit blijkt dat een te hoge concentratie vitamine B12 in het bloed kan leiden tot een groter sterfterisico, levert een storm aan reacties op in de (sociale) media.

Vandaag nuanceert het UMCG het bericht en reageert op de vele vragen die het oproept: ‘het onderzoek is slechts een signaal dat er (ook) voor B12 een bovengrens moet komen. Het zegt echter niets over mensen met een B12-tekort. Hiervoor geldt nog steeds dat het goed is om met suppletie aan te vullen als dat medisch nodig is. In geval van twijfel, neem dan contact op met je huisarts’.

Golden Naturals is eveneens van mening dat de berichtgeving over het onderzoek erg kort door de bocht is. Het onderzoek toont niets aan over een causaal verband tussen de B12-spiegel en de kans op vroegtijdige sterfte. De maximale (dag)dosering vitamine B12 in Golden Naturals-producten voldoet te allen tijde aan de veilige, wettelijk vastgestelde norm (tolerable upper intake level (UL)). Bovendien worden al onze B12-producten ontwikkeld conform GMP-richtlijnen. Daarbij betrachten wij de formulering no-observed-adverse-effect level (NOAEL) van de diverse overkoepelende wetenschappelijke instanties, zoals EFSA, FDA en FNB.